Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blev bara skrot av Stålfarfars motor

/
  • Motorn på Örjan Jonssons Kawasaki blev bara skrot. Men han kommer till start på Fönebasen i helgen ändå – på en lånad motorcykel.

Örjan "Stålfarfar" Jonsson skulle testa bromssträckan på Fönebasen inför helgens tävling.
Då "sköt" han motorn på sin Kawasaki.
– Det blev bara skrot kvar, säger den färske SM-guldvinnaren.

Annons

För knappt två veckor sedan försvarade 72-årige Örjan "Stålfarfar" Jonsson sitt SM-guld.

Nu i helgen väntar långkörning på hans hemmabana Fönebasen. Landracing och DRC Ljusdal ska anordna tävlingen One Mile 1609. Så vitt Örjan Jonsson vet blir det något av en historisk upplevelse i Sverige.

– Vad jag vet så har man bara kört den distansen en gång på tävling i Sverige. Det var på Tierp, och då räckte inte bromssträckan till, säger han.

Just av den anledningen, bromssträckorna, så skulle "Stålfarfar" testköra på banan på tisdagen.

Den första sträckan fungerade bra, men sedan small det bokstavligen till för 72-åringen.

– Det gick ut av bara helvete, men efter tusen meter i 330 kilometer i timmen så rök staken. Det sprutade olja över hela mig och runt omkring, säger Örjan Jonsson.

Vevstaken på hans Kawasaki gick av, och slog hål i motorblocket.

– Det blev bara skrot kvar av motorn. Men som tur var gav jag fan i att bromsa, annars hade jag gått omkull. Men man har ju varit med om lite turer, vet du, säger han.

Med bara dagar kvar till tävlingen på Fönebasen stod så ett av de stora affischnamnen där utan maskin att tävla på.

Men rutinerade "Stålfarfar" fann sig inte i att vara rådvill, utan gick in på Facebook för att söka hjälp. Och rätt snabbt så fick han napp.

– Jag får låna en cykel av Mats Hansson från Hudiksvall, som känner mig. Han lånar ut den gratis, säger Örjan Jonsson om fyndet – en Hayabusa turbo, 1 300 kubik.

– 500 hästar i motor och 300 på bakhjulet, så det ska nog röra på sig bra i mina händer, säger Örjan "Stålfarfar" Jonsson.

Lördagens tävling är den tredje som hålls i Föne denna sommar. Tidigare har DRC Ljusdal kört lastbilsdragrace och streetrace-SM.

– Vi vill profilera oss som en klubb som gör lite av varje, säger ordförande Anders Nygren.

På torsdagen var ett 30-tal anmälda. Det blir både bilar och motorcyklar (varav en turbindriven) – samt en moped som enligt uppgifter ska kunna göra uppåt 170 kilometer i timmen.

Vad gäller bromssträckan är det inget problem på den gamla flygbasen.

– Vi har 600 meter rak bromssträcka och 300 med lite sväng. Vi kan även flytta tillbaka starten om vi vill ha ännu mer. Så här finns alla möjligheter att sätta Föne på kartan, säger Anders Nygren.

Mer läsning

Annons