Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sam hoppas på ny start i Hälsingland

/
  • Sam Zahda Aldarcazallie drömmer om att få döma Allsvensk fotboll

Sommaren 2014 flydde Salem "Sam" Zahda Aldarcazallie till Sverige från ett krigshärjat Syrien.
I hemlandet var Sam fotbollsdomare på hög nivå.
Nu vill 29-åringen fortsätta sin karriär i Hälsingland.

Annons

– Jag tyckte väldigt mycket om sporten, men kunde inte spela själv. Så jag bestämde mig för att bli domare istället. Jag började döma i de lägre divisionerna år 2003 och jobbade mig uppåt. 2009 dömde jag min första match i Syriens högsta liga, berättar han.

Den sista matchen Sam skulle döma i Syrien blev aldrig spelad. Strax innan lagen skulle gå ut på planen blev de utsatta för en bombattack. Två bomber släpptes över arenan och en spelare blev dödad. Många skadades och tre personer fick allvarliga skador. Matchen ställdes in, liksom alla andra matcher som skulle spelas den dagen och Sam insåg att han måste fly.

– Min familj sa till mig att jag inte kunde stanna kvar i Syrien och fortsätta göra det jag tyckte om. "Det är bättre både för dig och för oss" sa de, så jag bestämde mig för att fly. Det var jättejobbigt att lämna allt bakom sig och flytta till ett helt annat land. Jag hade ingen aning om hur mitt liv skulle bli. Det är som att flytta till en helt annan värld, berättar han.

I mitten av augusti 2014 kom Sam till Sverige och Ljusne.

– Innan jag kom hit hade jag hade hört att svenskar var väldigt tystlåtna, det tycker jag inte att de är. Jag har fått många nya vänner under det här året. Det var mycket kallare här än jag trodde, men jag har blivit väldigt varmt välkomnad, säger Sam och skrattar.

Sam arbetade som simtränare och spelade vattenpolo när han bodde i Syrien. Dessutom hann han skaffa sig en utbildning inom ekonomi och även påbörja en i juridik. Sam berättar att han gärna skulle vilja återuppta studierna i Sverige, men just nu får han inte studera.

Den 6 mars i år hade Sam en intervju inbokad med Migrationsverket i Boden för att få permanent uppehållstillstånd. När han kom dit fick han veta att personen som skulle intervjua honom var sjuk och att han var tvungen åka hem igen och vänta på en ny tid. Den nya tiden blev i september – sex månader senare.

– Det är helt sinnessjukt att man ska behöva vänta ett halvår på en ny intervju, när det är Migrationsverkets fel att det inte blev någon intervju i mars, säger Dan Bergh, styrelsemedlem i Hälsinglands domarkommitté, som menar att fördröjningen bromsar Sam:

– Han har stora möjligheter att klättra upp och döma i högre divisioner. Det största problemet just nu är språket. Alla spelare är inte bekväma med att prata engelska. Men Sam får ju inte börja studera innan han har fått de fyra sista siffrorna i personnumret.

Sam har på egen hand börjat lära sig svenska och han hoppas kunna fortsätta sin juridikutbildning inom en snar framtid.

– Jag skulle vilja jobba med mänskliga rättigheter. Alla har hjälpt mig så mycket sen jag kom till Sverige och jag vill kunna ge något tillbaka. Hälsinglands fotbollsförbund har verkligen varit hjälpsamma. Jag har börjat lära mig svenska, jag får träna simning och döma fotboll. De har till och med visat mig svenska traditioner. Jag är jättetacksam för allt de har gjort för mig.

Han har redan hunnit döma några matcher, både som huvuddomare och som assisterande domare. Och någon större skillnad på att döma i Sverige kontra Syrien är det inte menar han.

– Reglerna är ju samma, så jobbet är inte annorlunda. Men det är mycket mer avslappnat i Sverige. Spelarna förstår att du är en av dem och att du är där för att hjälpa dem. Mitt mål är att en dag få döma matcher i Allsvenskan, säger Sam och ett leende sprider sig över hans läppar.

Vill du flytta tillbaka till Syrien någon gång i framtiden?

– Nej. Jag vill inte tillbaka dit. Om kriget tar slut kan jag kanske åka dit på semester och träffa vänner, men den delen av livet ligger bakom mig nu. Jag väljer att se framåt. Från första dagen i Sverige har jag känt mig välkommen, jag trivs här.

I dagsläget bor Sam tillsammans med fyra andra killar på ett flyktingboende i Ljusne. Hälsinglands fotbollsförbund har lyckats ordna en egen lägenhet till honom, men han får inte flytta in innan han har träffat Migrationsverket. Sam hoppas verkligen att han kan få börja starta sitt nya liv snart.

– Alla har varit så hjälpsamma sen jag kom hit. De struntar i min bakgrund. Jag vill också kunna hjälpa människor, både här i Sverige men även i resten av världen.

Mer läsning

Annons