Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbspåret går i snigelfart – branscherna börjar bli desperata

Det saknas tusentals kockar i Sverige.

Annons

Kocken Johan Backeus, Aveqia, hissas efter segern i finalen i Årets kock tävlingen i Malmö Arena på torsdagen. Han saknar inte karriärsmöjligheter, men var finns de andra kockarna?

Så då kan man undra varför endast 130 nyanlända skrivits in i regeringens uppmärksammade reform "snabbspåret", för validering av kockkunskaper.

Vi kan konstatera att Arbetsförmedlingens matchning fungerar allt annat än tillfredsställande. Branschen går så långt att de kallar det ett totalt fiasko.Och det är klart, om 23 kockar har varit inne i snabbspåret i 13-15 månader och 35 procent av dem, det vill säga åtta personer, har fått jobb, då har vi med ett fundamentalt systemfel att göra.

För det första är det ett enormt slöseri med samhällets resurser. Varför är det inte en större debatt kring vad vi får för de 75 miljarder som Arbetsförmedlingen faktiskt kostar?För att inte tala om de mänskliga resurser som inte tillvaratas.

Besöksnäringen har tappat tålamodet. Till och med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har svårt att försvara snabbspårets förvandling till snigelspår.Livsmedelsföretagen, turismnäringen och trä- och möbelföretagen är några av de branscher som uttrycker närmast förtvivlan. Från att ha varit entusiastiska till en början, de har alla en arbetskraftsbrist att hantera, verkar man nu pendla mellan uppgivenhet och desperation.

Bagaren Karin Moberg med solros- och havrelimpor. Nog borde det finnas bagare bland de nyanlända?

Förklaringen ligger förmodligen i att två världar krockar. Den tungrodda myndigheten där möten avlöser varann i all oändlighet och där 14 000 arbetsförmedlare ska gör allt till alla, utan personligt ansvar möter ett näringsliv där tid är pengar och sträckan från idé till handling inte ska göras längre än nödvändigt.

Det saknas bagare, slaktare, styckare, you name it. Jobb som inte kräver fem år på högskolan men yrkesskicklighet och prestation. Varför man inte kunnat komma överens om effektiva lärlingssystem där människor knutits till arbetsplatserna direkt och fått lära sig jobbet på jobbet (alternativt använda sina egna yrkeskunskaper på den svenska arbetsmarknaden) är en gåta.

På måndagen kom också ett pressmeddelande från Almega där man konstaterar att 27 000 jobb skulle kunna tillsättas omedelbart i privat tjänstesektor om den eftersökta kompetensen vore tillgänglig.Parterna anser att de uppfyllt sin del, men att allt fastnar hos Arbetsförmedlingen. På kort sikt måste arbetsmarknadsministern ta myndigheten i örat.

En ny överdirektör och fler möten låter inte som ett framgångsrecept. Däremot är säkert decentralisering rätt väg att gå. Det torde vara enklare att få överblick på regional nivå.

På längre sikt krävs en rejäl översyn av Arbetsförmedlingen. Det är utmärkt att riksdagen äntligen lyssnat på kritiken.

Läs fler ledare av Sjölund i ämnet: Arbete gör dig jämställd

Tryggheten ligger i riktiga jobb

Invandrarna tar jobben

Misslyckas med praktikplatser? Förmedla riktiga jobb då!

"Skitjobb" sökes

Mer läsning

Annons