Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Läkarna tvingas skriva protestlistor när ingen lyssnar

336 läkare kan inte ha fel.

Annons

Läkarna i regionen kan inte garantera patientsäkerheten längre.

Men det ligger något oerhört i att de tvingas skriva protestlistor till regionledningen. För att göra den uppmärksam på att patientsäkerheten är i fara i region Gävleborg.

Man kan tycka att arbetsgivare och vårdpersonal skulle ha andra kommunikationskanaler.Man kan tycka att om man fattar politiska och tjänstemannabeslut som rör sjukvården, gör man uppföljningar och utvärderingar för att undersöka vad som fungerar. Och vad som blev mindre bra.

Hela vintern har larmen om platsbrist och personalbrist avlöst varann. Det senare har man i flera fall löst genom att ta bort vårdplatser. Finns liksom ingen anledning att ha plats för patienterna men ingen vårdande personal tillgänglig. Läs sjuksköterskor i första hand.Det kan låta precis så kontraproduktivt som det är.

Bristen på vårdplatser har resulterat i trängsel på akutmottagningarna och överbeläggning och korridorvård på vårdavdelningarna. Patienter på fullbelagda avdelningar har blivit "utlokaliserade" till vårdavdelningar där specialistkompetens för deras sjukdomar saknats. Också läkarbristen inom primärvården gör att patienterna tvingas söka sig till akutmottagningarna.

Utskrivningsklara patienter har fått stanna på sjukhusen eftersom de inte fått plats i den kommunala äldrevården.Idel kända omständigheter för alla som läser sin lokaltidning.

Och nu har alltså läkarkåren i regionen blivit så frustrerad att de skriver protestlistor. De ser själva hur patienter far illa. De kan inte längre garantera den medicinska säkerheten. Och ett är säkert, händer något allvarligt så är det de som får bära hundhuvudet.

Det är inte mycket de begär egentligen. Mer än att någon i ledningen kan sätta sig ned med professionens representanter och lyssna till hur det förhåller sig därute, i det verkliga vårdlivet.Det går att dra en häpnadsväckande slutsats av den önskan: Ingen har alltså frågat läkarna tidigare.

Vi såg ju hur långt ambulansupproret fick gå. Är det kunskapsförakt det handlar om?

Vilket som, det ligger något oerhört i att 336 läkare måste skriva protestlistor för att patientsäkerheten inte kan garanteras.

Ropar de i öknen eller tänker ni lyssna nu?

Läs också: Läkarna slår larm

Mer läsning

Annons