Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Oksanen om försvaret: Ett litet snubbelsteg i rätt riktning i väntan på det stora steget

Paradigmskiftet är på väg när det gäller försvaret. Det blir ytterligare 500 miljoner kronor 2017 som kommer i vårändringsbudgeten. Det är ett litet snubbelsteg i rätt riktning.

Annons

Men den viktigaste signalen med måndagens besked från partierna i försvarsöverenskommelsen är att det kommer ett större och längre snubbelsteg i fortsatt rätt riktning i höstbudgeten.

De 10,2 miljarder kronor som sköts till i försvarsöverenskommelsen från 2015 har visat sig vara otillräckliga; både för att klara de mål som då sattes upp och att möta hoten av idag.

För 2017 är nu regeringenspartierna S och MP överens med M, KD och C om en rad konkreta åtgärder för året.

Kommuner och länsstyrelser får 75 miljoner kronor för att planera totalförsvaret, MSB får ökade resurser för att möte informationspåverkan och cyberhot, Gotland ska få luftvärnkanonvagn under 2018, cyberförsvaret ska stärkas och försvarsmaktens övningsverksamhet ökar ambitionen, fordoninköps görs till hemvärn och för att kunna sprida flygvapnet samt att pengar avsätts för att komma till rätta med Försvarsmaktens reparationsbehov på fordon.

”Det här var ett steg, behöver följas av fler” konstaterade Mikael Oscarsson (KD) på pressträffen. Och ”då talar vi om betydligt större belopp än det här” som Daniel Bäckström (C) påpekade.

Och ja, det handlar om betydligt större belopp. Mycket, mycket större.

ÖB har förlorat 6,5 miljarder på försvarsprisindexet. Underfinansieringen av försvarsöverenskommelsen låg på ca 10 miljarder kronor jämfört med vad Försvarsmakten begärde. Det i sin tur byggde på ett försvarsbeslut i en lugnare säkerhetspolitiska miljö. ÖB Micael Bydén har till det också lämnat en lista med möjliga åtgärder för att förstärka försvaret som är hemligstämplad.

Läs mer: Upp till bevis för regeringen om försvaret

Och på pressträffen konstaterade försvarsminister Peter Hultqvist (S) vikten av att hålla isär ÖB:s lista och dagens besked.

”Koppla inte samman ÖB:s krav för 2018 med den här halvmiljarden”,

Moderaterna har varit ute och krävt 8 miljarder kronor fram till 2020, men det är mycket som tyder på att det är olycksaligt att Moderaterna varit ute med en summa redan eftersom det kan utgöra ett tak att landa på för Miljöpartiet och finansdepartementet. Det verkliga behovet är av allt döma betydligt större. Åratal av springnotor blir till en rejäl skuld med åren.

Moderaterna lade också ribban för lågt i försvarsöverenskommelsen 2015 och M:s utspel blev normerande för nivån.

Sverige behöver lägga betydligt mer pengar än 8 miljarder kronor före 2020 för att bygga det försvar som vår tid behöver.

När försvarsuppgörelsen presenterades i maj 2015 konstaterade jag att det var en olycksbådande signal till omvärlden:

”Orden från Hultqvist och de andra i försvarsuppgörelsen om att man idag skickar en tydlig signal till omvärlden är sanna. Men inte den signal som de säger själva utan en signal om Sveriges försvarspolitiska sömn fortsätter. Det vet ÖB, det vet våra grannländer, därför är det ett inrikespolitiskt utspel som inte stärker Sveriges reella förmåga eller trovärdighet.”

Det tog nästan två år för insikten att sjunka in att världen blir oroligare och det svenska försvaret är otillräckligt dimensionerat. Men samma slutsats som jag drog 2015 är giltig även i dag.

”Förhoppningsvis kommer fempartiuppgörelsen snabbt till insikt att det man beslutat är otillräckligt, mer behövs göras snabbare, ja mycket mer behöver göras mycket snabbare.”

Men skillnaden mellan då och nu är att insikten finns idag på ett helt annat sätt, nu handlar det mer om att få takten i beslutsfattandet och skjuta till de pengar som behövs.

Paradigmskiftet att Sverige återigen ska ha ett starkt och trovärdigt försvar som bidrar till fred och säkerhet i Östersjöområdet kommer allt närmare.

Räkna med att mer tillskott kommer att komma i höstbudgeten. Och sedan ytterligare beslut kommande år i den innevarande försvarsperioden. Efter 2020 pratar vi om att snabbt nå 2 procent av BNP, som är Natomålet (är man alliansfri utan försvarsförpliktelser behöver ribban ligga på ca 3 procent av BNP). 2 procent av BNP är en fördubbling jämfört med idag. Det illustrerar storleken på dagens snubbelsteg i rätt riktning.

ÖB Micael Bydén presenterade Försvarsmaktens budgetunderlag.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons