Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Meningslös förstörelse i Iggesund av fegisar

I förra veckan hände det igen. Den meningslösa förstörelsen drabbade återigen två busskurer i Iggesund. Den här gången var det på Centralgatan.

Annons

Och det var inte första gången. Varken för busskurer eller Iggesund. Under Valborgshelgen förstördes 19 fönsterrutor på skolan med hjälp av stenar och ett cykelställ.

Det är brott som drabbar samhället med onödiga kostnader. Men där det också är för få förövare åker fast. Utan kameraövervakning är polisen beroende av allmänhetens hjälp. Som förundersökningsledaren Kåge Pettersson konstaterade i förra veckan på nyhetsplats att ”utan allmänhetens hjälp står vi oss slätt.”

Utan vittnen är det alltså svårt att få fast den eller de skyldiga.

Skadegörelsebrott är alldeles för vanliga i Sverige. 2015 anmäldes 195 000 brott där det flesta utredningarna lades ned i brist på bevis.

För att kunna minska skadegörelsen behövs både en större ansvarskänsla för det allmänna rummet och polisiära åtgärder. Fler poliser ute på gatorna är ett gammalt löfte som polisen haft allt för svårt att leverera.

Det gör att resurserna behöver prioriteras och polisarbetet hamnar i den dåliga spiralen att förebyggande arbete och lågprioriterad brottslighet som skadegörelse får stryka på foten. Trots att tidigare åtgärder kan innebära att man slipper större bekymmer senare.

För Iggesunds del är det bara hoppas att den eller de som är skyldiga till vårens förstörelse kommer på bättre tankar och drabbas av dåligt samvete.

Det riktigt rakryggade vore att anmäla sig själv, men det är väl för mycket att hoppas på.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen som är politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Mer läsning

Annons