Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helmut Kohl är död - Vielen Dank Herr Kanzler

Annons

Helmut Kohl vid sin 60-års fest 1990. Ett par månader innan Tysklands enande.

Hur identifieras storhet? När det gäller Helmut Kohl som dog förra veckan skulle den humoristiskt lagde kanske säga kroppsyta. Med tiden blev den en gång smärte politikern tämligen fet och det är så många känner igen honom. Vår tidigare statsminister Göran Persson berättar förnöjt i en intervju med SVT:s Erik Fichtelius att Kohl vid ett toppmöte åt smör och tidigare brittiske premiärministern Margaret Thatcher (1925−2013) beskrev Kohls favoriträtt suggmage som ”inte särskilt njutbar”. Ett kulinariskt underkänt i form av ett klassiskt brittiskt understatement. Men det vore att göra Helmut Kohl och hans gärning orättvisa att helt och hållet fokusera på hans synnerligen tyska matvanor och på hans rondör.

En lycklig slump som han långt senare kallade för ”barmhärtigheten att vara född sent på året”.

För utan Helmut Kohl hade vi inte haft det fredliga och enade Europa som vi har i dag. Han var kansler mellan 1982 och 1998. Först för Västtyskland och sedan för ett enat Tyskland och det var hans lugna, diplomatiska och metodiska agerande som många tackar för att enandet av Öst- och Västtyskland 1990 gick så pass fredligt till som det gjorde. Som människa var han också bokstavligen ett barn av Tysklands mörka historia. Kohls äldre bror dog som tonårssoldat i andra världskriget och som tvångsenrollerad i Deutsches Jungvolk inkallades han själv 1945, men fick aldrig uppleva några direkta strider. En lycklig slump som han långt senare kallade för ”barmhärtigheten att vara född sent på året”.

Helmut Kohl 2003 vid Brandenburger tor i Berlin.

Efter kriget började han studera juridik och blev som myndig 1948 partimedlem i det västtyska kristdemokratiska partiet CDU. Det skulle dröja till 1976 innan han för första gången kandiderade till kanslerposten och när han 1982 efter en tid som oppositionsledare blev förbundskansler var han från början uträknad som en tölp från landet. En man som gillade suggmage och drack öl. Men det var denna ”nolla från landet” som klarade av Tysklands enande och som därmed bidrog till att kalla kriget tog slut. Det är inte heller förvånande att han 1998 blev europeisk hedersmedborgare och att han tillsammans med sin företrädare Konrad Adenauer är ytterst ansvarig för att tyska CDU blev ett flyktingvänligt parti som förespråkade europeiskt samarbete.

Det är inte heller förvånande att han 1998 blev europeisk hedersmedborgare och att han tillsammans med sin företrädare Konrad Adenauer är ytterst ansvarig för att tyska CDU blev ett flyktingvänligt parti som förespråkade europeiskt samarbete.

Europa och Tyskland hade varit annorlunda om det inte varit för Helmut Kohls politiska gärning. Med en känsla för historien guidade han Tyskland in i nutiden och för det ska vi vara innerligt tacksamma. Själv sade han att hans döde bror gav honom en vilja att leva för två.

Själv sade han att hans döde bror gav honom en vilja att leva för två.

Tillsammans med Margaret Thatcher, USA:s dåvarande president Ronald Reagan (1911-2004) och Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov tillhör han de ledare som avslutade det blodbesudlade europeiska 1900-talet. Att han 1998 fick avgå på grund av ekonomiska oegentligheter och inte alltid förde en stilla tillvaro såsom pensionär förtar inte det faktum att han är en av historiens främsta statsmän. Snarare förstärker det hans roll. Han var en passionerad människa och politiker som inte alltid gjorde rätt. Men när det blev rätt kom det att bidra till att historien utvecklades till det bättre.

Helmut Kohls ansikte på Brandenburger tor den 9 november 2014 under ceremonin för att fira 25 år sedan Tysklands enande.

Därför är det helt enkelt passande att avsluta dessa minnesord med ett citat från Helmut Kohl som beskrev hans vision för Tysklands enande och tanken med ett europeiskt samarbete: Friede ist mehr als die bloße Abwesenheit von Krieg (Fred är mer än enbart frånvaron av krig).

Så tack herr förbundskansler. Ett innerligt tack.

Helmut Josef Michael Kohl blev 87 år gammal.

Mer läsning

Annons