Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Ny stor amerikansk sorg i väntan på ett farväl till vapnen

Annons

Sörjande samlas i Las Vegas efter tragedin.

I en politisk reklamfilm kliver en man in på ett kontor. Han går förbi en protesterande receptionist och när kameran vänds ser man att han bär på ett gevär. Han lägger det vid axeln, siktar och avlossar ett skott. Panik utbryter och människor flyr medan "gärningsmannen" ställer ner geväret och laddar om. Det tar sin tid. Krut ska hällas i pipan och packas manuellt, sedan ska kulan i. Innan han är redo att lägga an för ett andra skott är platsen öde. Inslaget avslutas med texten: "Våra vapen har förändrats [sedan 1800-talet]. Borde inte våra lagar också göra det?"

Natten till måndag inträffade den i antal döda och skadade värsta skjutningen i modern amerikansk historia. Från ett hotell i Las Vegas sköt en man rakt ner i en konsertarena där tusentals samlats för countryfestival.

När allt var över hade 60 människor mist livet, bland dem gärningsmannen som tagit sitt eget liv innan polis stormade hotellrummet. Fler än 500 hade skadats.

I de förtvivlade försöken att förstå varför en förmögen och tidigare ostraffad pensionär åker till Las Vegas för ett urskiljningslöst massmord har man hittills funnit föga. Sin vana trogen tog terrorsekten IS på sig ansvaret för dådet, men detta har tillbakavisats kraftfullt av amerikanska myndigheter.

Antalet människor som mist livet i skjutningar i USA i år närmar sig nu 500. Ändå lever en politisk majoritet i kollektiv förnekelse kring de slappa vapenlagarna, vars motiv går tillbaka till det amerikanska frihetskrigets dagar och oförrätten att britterna ofta beslagtog vapen som var tänkta att försvara hemmet med.

Tidningen The Guardian redogjorde i fjol för en vid tillfället ännu ej publicerad studie vid Harvard. I denna uppskattades antalet vapen i USA till 265 miljoner. Det är mer än ett för varje vuxen individ. Särskilt intressant var uppgiften att hälften av dessa vapen ägs av en liten del av befolkningen, ungefär tre procent, som innehar i genomsnitt 17 vardera. Hindren för att lagligt köpa ett vapen är få och varje år kommer 400 000 vapen i än mer orätta händer genom stöld.

Las Vegas-mördarens mål var uppenbarligen att döda så många som möjligt. Så han köpte på sig och tog med 23 vapen (!) till hotellet.

Absurditeten i synen på vapen fångas av att det i den amerikanska södern är en het debatt om inte så kallad "open carry", alltså möjligheten att bära synliga vapen i bältet, bör tillåtas på exempelvis universitet. Detta skulle, enligt förespråkarna, avskräcka potentiella förbrytare från att ta fram egna vapen.

I en europeisk kontext framstår det så klart som bisarrt att minska användningen av dödligt våld genom att fler får tillgång till det. Men i USA är sådan logik vardag och den bottnar inte minst i en avgrundsdjup misstro mot centralmakten. Tills man kommer åt den problematiken kommer skjutningarna att fortsätta.

Mer läsning

Annons