Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriver om nedläggning med stor besvikelse

Replik till omsorgsnämnden i Ljusdal: Jag får erkänna att jag skriver detta i en stämning av stor besvikelse, skriver Viveka Ståbi med anledning av nämndens beslut att lägga ner kommunens "modernaste äldreboende".

Annons

Omsorgsnämnden tog alltså beslutet om att lägga ner Ljusdals kommuns modernaste äldreboende som omvittnat, till och med av förvaltningschefen, som ett mycket väl fungerande boende med personal och boende som trivs utomordentligt.

På omsorgsnämndens möte drogs hela ärendet än en gång. Mycket har jag hört tidigare men då och då kom ändå inlägg som komplicerar hela bilden och som bekräftar den smygande och obehagliga känslan av att argumentationen för nedläggningen anpassats allt eftersom och att detta är ett beslut som informellt tagits för länge sedan på tjänstemannanivå. Det sades till och med att det här inte var primärt ekonomiskt?!

Statistik behövs givetvis på olika vis för att fatta beslut men det är grannlaga hur man läser och framförallt använder sig av statistiken för att uppnå en redan favoriserad lösning.

Det talas fortfarande om att det är flest platser tomma i Färila – ja, men tro tusan det när man har vakanshållit nio platser sedan i höstas! Hur många av dem som ville komma till Mångs-Pers eller Solgården men som inte fått plats har dragit tillbaka sina förfrågningar när det har klargjorts att – till Färila kan du inte få komma?

Det går naturligtvis inte att belägga med siffror men många Färilabor känner att man inte varit ärlig från kommunens sida.

Nu pratar man just om de tomma platserna – och det är säkert så att det kan vara en svacka i efterfrågan, något som vi vet kommer att ändras – men jag kan lika förbaskat inte släppa vetskapen om att man har pratat om att bygga om Mångs-Pers i minst två års tid!

Då fanns naturligtvis också frågan om trygghetsboende på agendan inför en framtid men om fastighetsbeståndets utseende ska styra och slå ut ett av de finaste boendena i kommunen så känns det som att vi ser helt olika på världen och framtiden.

Och nej, i själva ärendet var det ingen votering, men då hade man redan voterat om förslaget om återremiss med resultatet 7–4 emot. Det fanns alltså ingen anledning att votera i ärendet. Onödigt och tråkigt att då få det till att nämnden i princip var enig!

Viveka Ståbi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons