Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna vid makten har spårat ur

Den politiska ledningen har envetet lyckats styra Region Gävleborg från att ha varit en sjukvårdsinstitution, som medicinsk personal stått i kö för att få bli del av, till att nu ha sämst förtroende i hela riket (DN 3/7), skriver Jarl Karén.

Annons

Gävleborg låg i botten även förra året. Regionen betraktas som att inte vara med på banan.

För en tid sedan visades på riks-TV en kartläggning över hur ett hälso- och sjukvårdsärende hanterats av rikets regioner. Alla hade åtgärdat eller var i full färd med åtgärder och markerades med färgnyanser på kartan. Men det fanns en vit fläck. Gävleborg presenterades som att man inte är med i sjukvårdsbilden alls. Helt främmande för frågan hade man svarat att man kanske eventuellt skulle kunna tänka sig att börja prata om det vid något lämpligt tillfälle.

Våra politiker vid makten lever i sin låda helt utanför verkligheten. Man restaurerar och bygger lokaler och skaffar utrustning. Man köper dyra vindsnurror i Småland och hyr dyra lokaler i Stockholm och Visby och planerar flyttningar av funktioner hit och dit i länet, men verkar fullständigt omedvetna om det verkliga problemet till sämst i landet. Politikerna med makt har hängivet och okritiskt stöttat förre tjänstemannachefens ledarskap, som innebar att med makt mer eller mindre diktatoriskt införa ekonomistyrd produktion. Han skapade en avskild stab med underchefer, som lojalt utan dialog med sjukvårdsprofessionen skulle följa chefens direktiv.

Där lät sig också politikerna passa in utan hänsyn till personal och patienter. Personalen blev ensidigt överkörd med ekonomiska vårdfientliga krav. Om någon i vården hade synpunkter eller ifrågasättanden, så stävjades karriären för vederbörande. Vantrivsel spred sig som en lavin. Värdefull sjukvårdspersonal slutade, flyttade, blev sjuka och missmodiga. Region Gävleborgs anseende är nu sämst i landet beroende på katastrofalt ledarskap med obefintlig eller negativ personalpolitik. Politikerna talar bara om mer eller mindre lyckade yttre attribut, men nämner aldrig ett ord om att det fattas personal för att det skall fungera. Det är som om vårdmänniskor inte existerar i deras maktsfär. Sunt förnuft och all forskning visar att det krävs kommunikation med medicinsk kompetens för att som chef eller chefer kunna leda, samarbeta, utveckla och skapa trivsel och uppmuntran för medarbetare och vård.

Nye regiondirektören har börjat lovande och har en mycket tuff uppgift framför sig. Han är värd uppmuntran. Gävleborgarna måste hjälpa till. Politikerna med makten har totalt spårat ur och nytt folk med förståelse måste in för att växla oss in på banan igen med rätt kompetens i ledarstaben och möjlighet att locka hit och tillbaka full besättning trivselnöjda sjukvårdsanställda.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons