Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vapenregler inget hot mot Sverige

/
  • Spårbarheten av vapen stärks genom bättre gemensam märkning och införa krav på säker förvaring, som vi redan har i Sverige, skriver Corazza Bildt.

Europaparlamentet har nu med stor majoritet röstat för överenskommelsen om nytt vapendirektiv. Vi förbättrar säkerheten i Europa utan att minska människors frihet, skriver Europaparlamentarikern Corazza Bildt.

Annons

Vi täpper nu till farliga kryphål genom exempelvis en gemensam standard för hur vapen görs obrukbara och bättre samarbete mellan polis. Spårbarheten av vapen stärks genom bättre gemensam märkning och införa krav på säker förvaring, som vi redan har i Sverige. Med full subsidiaritet har vi sett till att de länder som har fungerande system som Sverige kan behålla dem medan andra måste åtgärda brister.

Överenskommelsen mellan Europaparlamentet och ministerrådet innebär att ett dåligt ursprungsförslag från Kommissionen nu är dött och begravet, som ansvarig förhandlare för parlamentets största politiska grupp, EPP har jag varit drivande i att slå vakt för svenskt intresse och förhandla bort de förslag som riskerade drabba laglydiga jägare och idrottare. Jag förstår att många har varit oroliga och upprörda och har lyssnat till deras synpunkter.

Till skillnad från kollegor som vaknat till sent och nu utnyttjar missnöjet har jag kämpat från insidan och på punkt till punkt drivit fram förändringar. Jag har fått bort föreslagna begräsningar av distanshandel, krav på obligatoriska läkarkontroller och tidsbegränsade licenser. Vi kan behålla vårt svenska system. Alla halvautomatiska vapen kommer vara kvar i den tillåtna kategori B. Det ges även möjlighet för sportskyttar att fortsättningsvis använda halvautomater med stora magasin. Det betyder att i praktiken våra jägare och sportskyttar kan försätta sin fritidsaktivitet precis som nu.

Trots många försök från de rödgröna att göra direktivet onödigt restriktivt har min linje vunnit i de viktigaste frågorna för svenskt vidkommande. Vi har hittat en balans mellan säkerhet och frihet. Att skicka tillbaka direktivet till kommissionens ritbordet, skulle inte lösa någonting, och lämna farliga  kryphål. Överenskommelsen är den bästa tänkbara och alternativet skulle innebära år av ovisshet och sannolikt att de stora framsteg som vi lyckats med skulle förloras. Vi stärker säkerheten i Europa samtidigt som vi kan behålla vårt väl fungerande regelverk i Sverige.

Direktivet innebär tydliga minimiregler och nästa steg är genomförandet i Sverige. Jag kommer tillsammans med moderaterna att arbeta för att regeringen inte övertolkar den ny direktiv och se till att det landar rätt i Sverige.

Det viktiga är att har en saklig debatt. Jag vill inte att människor blir oroliga eller upprörda i onödan. Vårt uppdrag är att svara till människors oro, inte spela på deras känslor. Just nu är det extra viktigt att våga vara ansvariga politiker även om det är lättare att vara populist.

Anna Maria Corazza Bildt

Europaparlamentariker (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons