Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långsamma fordon proppar igen rv 50

Signaturen Höglund imponeras inte av Trafikverkets förslag att smalna av riksväg 50.

Annons

Har med ökande förvåning följt det som skrivits om rv 50 de senaste dagarna. Trafikverket planerar i sin outgrundliga visdom att bygga om vägen så att den görs smalare genom att ta bort vägrenarna (2 x 3 m) och göra brantare slänter än de nuvarande. De kallar detta trafiksäkrare och hänvisar till ny standard!

Detta innebär att långsamgående fordon kommer proppa igen vägen då det gör omkörningar svårare vilket naturligtvis inte främjar säkerheten. Att cyklister, mopedister och gångtrafikanter inte kommer att uppleva vägen som säker bör det inte heller råda något tvivel om. Med stor sannolikhet projekterades vägen på 1960–1970-talet och beräknades då att ges en klart överdimensionerad standard för de nuvarande trafikmängderna. Den projekterades och byggdes för att hålla för ett tidsperspektiv på ett flertal årtionden.

Det är feltänk att säga att en avsmalning skulle leda till höjd trafiksäkerhet och ge bättre förutsättningar för kollektivtrafiken. Sunt förnuft måste få råda att det vore stolligt att plöja ned miljoner som endast ger försämringar med klart ökad risk för olyckor som drabbar alla inblandade trafikanter som rör sig på vägen. Argumentet att en separat gång- och cykelbana ska anläggas för ytterligare miljoner håller inte, jämför med dito längs Vågbrovägen vilken knappt används. Lägg i stället en slant till ny slitbana och förbättrande åtgärder på busshållplatserna!

Höglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons