Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För en hållbar utveckling

/
  • Bland de självklara kärnområdena märks bland andra Hamra nationalpark, skriver artikelförfattarna.

Vi lever på en planet satt under tryck, en planet där den biologiska och kulturella mångfalden på många platser har förbytts till fåfald, skriver artikelförfattarna på Biosfärdagen.

Annons

Det är få som i dag skulle ifrågasätta den påverkan människan haft och fortsätter ha på världens ekosystem. Lika självklart är att miljöutmaningarna har många dimensioner och kräver både globala och lokala svar.

I dag firar vi Biosfärdagen runt om i Sverige. Biosfärkandidat Voxnadalen har en viktig roll som brobryggare mellan ekonomiska, sociala och miljömässiga intressen, som tar hänsyn till alla individer i våra ekosystem. Som samtidigt ger gynnsamma förutsättningar för vår planet.

FN-organet Unescos biosfärprogram bildades i just det syftet, hur man kan skapa lokala lösningar på globala utmaningar. I juni 2014 hölls ett internationellt FN-möte inom biosfärprogrammet, där fler än 140 medverkande från över 50 länder träffades för att diskutera utvecklingsfrågor inom ramen för programmet. I dag består nätverket av 631 områden i 119 länder, varav fem i Sverige. I Sverige finns två områden som har inlett en kandidatur med siktet att bli ett fulländat biosfärområde inom de närmsta åren, Voxnadalen och Vindelälven-Juhtatdahka

Området som Voxnadalen arbetar med har sitt centrum i Ovanåkers kommun med skogsälven Voxnan som sin livsnerv. Här finns en gammal, rik kulturtradition och ett mångformigt, småskaligt företagande. Mitt i den rika jordbruksbygden finns två representanter för Världsarvet Hälsingegårdar, fäbodskogen med kulturreservatet Våsbo fäbodar, skogsområden med höga naturvärden, vattendrag med rikt fiske och ett levande jordbruk. Bland de självklara kärnområdena är det största vattenfallet Hylströmmen, de mycket fågelrika översvämningsmarkerna efter Voxnan i Sässmanområdet och Hamra nationalpark.

Vi som jobbar med projektet Biosfärkandidat Voxnadalen, ser det som ett sätt för den lilla kommunen att arbeta med hållbarhet i vid bemärkelse och på det viset gynna social och ekonomisk utveckling. Vi utgår ifrån principen bruka utan att förbruka och vill genom biosfärsatsningen skapa en organisation som aktivt jobbar med utvecklingsprojekt i framtiden.

Att vara ett biosfärområde kan vara ett sätt att marknadsföra sig på. I andra delar av världen betraktas biosfärområden som mycket attraktiva, både att leva i och att besöka. Att bo i ett biosfärområde kan innebära möjligheter till utveckling av sin företagsamhet. Utöver samverkan, är statligt stöd en viktig förutsättning för det lokala arbetet med hållbar utveckling. Studier visar att de kronor som investeras inom biosfärområdena ger hög avkastning. Beslutsfattare och enskilda givare behöver agera efter den kunskapen.

För att möta de globala utmaningarna måste vi börja underifrån, skala upp projekt som fungerar och bygga vidare på goda lokala erfarenheter. Biosfärområdena är utmärkta platser att göra just det.

Jens Hansen

koordinator vid Ovanåkers kommun för projektet: Biosfärkandidat Voxnadalen

Johanna MacTaggart

nationell koordinator för Unescos Biosfärprogram i Sverige och ordförande i Biosfärrådet

Mats Djurberg

generalsekreterare, Svenska Unescorådet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons