Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamkommande går förbi de äldre

Det är bostadsbrist inom äldreboendet i Nordanstig. I denna svåra situation tvingas Hagängsgårdens äldreboende lämna plats till ett dussin ensamkommande som får stanna där tills de blir 20–21 år, skriver SD-politiker i Nordanstig. De får svar från Monica Olsson, kommunstyrelsens ordförande.

Annons

På tisdagen gavs besked i kommunstyrelsen att HVB-hemmet (som renoverats för en miljon kronor) med plats för tolv ensamkommande blir kvar i en av Hagängsgårdens byggnader i Harmånger.

Samtidigt står cirka 40 personer i kö och/eller väntar på beslut om en plats på äldreboende i Nordanstig. Vi får inte denna ekvation att gå ihop. Finns någon logik i att våra äldre som jobbat och betalat skatt hela livet, ska lämna plats för ensamkommande? Varför inte placera dessa i det HVB-hem i Bergsjö, som ska läggas ner?

Och – varför pratas det hela tiden om att vi ska bygga nytt inom äldreboendet? Varför inte behålla och renovera Hagängsgården som vi redan har och slopa en utbyggnad i Bergsjö? Det är ungefär samma som att vi hade kunnat behålla Fröstuna skola i Jättendal i stället för att smälla upp baracker på den trånga skolgården i Bergsjö.

Sven-Olov Nordh (SD)

ledamot i kommunfullmäktige

Eva Andersson (SD)

ledamot i kommunstyrelsen

Svar direkt

Helhetssyn är att ta ansvar. Att ställa två gruppers behov emot varandra är en förenkling av verkligheten. Även om skribenterna väljer att inte se det, finns det fler behov att ta hänsyn till.

Ett exempel är behovet av lägenheter i Bergsjö där efterfrågan är mycket stor. Albo HVB-hem återställs nu för att bli sedan länge efterfrågade bostäder.

Särskilt boende kräver också särskild utformning av lokalerna, bland annat utifrån arbetsmiljön för vår duktiga personal. HVB-boendet vid Hagängsgården är lägenheter som inte är lämpade som särskilt boende, oavsett om vi har några ensamkommande eller inte. Lokalerna togs ur drift redan för 5-6 år sedan.

Just nu har vi i kommunen 20 personer som beviljats särskilt boende, varav fyra har erbjudits plats men tackat nej. Två av dessa har i sin tur tackat ja till ett nytt erbjudande. Dessutom finns ytterligare 19 ansökningar där behovsprövning pågår.

Att se kommunens behov som en helhet och finna lösningar istället för att ställa svaga grupper emot varandra är att ta ansvar för människorna som ska bo och verka i lokalerna. Och för medborgarna som ska betala för dem med sina skattekronor.

Monica Olsson

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons