Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ojämlik sjukvård

/

Skribenterna undrar varför just Arbrå HC ska stängas. De får Svar direkt.

Annons

Vi boende i Arbrå har nu fått vetskap om att verksamhetschefen i södra Hälsingland, Jörgen Tranevik, har långtgående planer på att stänga vår hälsocentral i sommar. Skälet han anger är att personalen ska få en bättre arbetsmiljö och semester. På fråga från journalist varför Arbrå ska stängas och inte Baldersnäs i Bollnäs så svarar verksamhetschef att han tittar på en bra lösning för helheten och att det är detaljfrågor. Att stänga Arbrå HC, som är en betydligt större hälsocentral med många fler listade och en äldre befolkning och tvinga gamla svårt sjuka patienter att försöka ta sig till Baldersnäs är inhumant och ovärdigt och ger dessutom en ojämlik vård.

Personalen på Arbrå HC som är en förhållandevis bra bemannad hälsocentral ska då åka till Baldersnäs för att där ta hand om sina patienter från Arbrå. Så återigen ställer Vi frågan till verksamhetschefen Jörgen Tranevik: Varför stänga den hälsocentralen som har störst lokaler, har flest patienter, har flest äldre i befolkningen och är bäst bemannad? undrar flera arga Arbråbor.

Arga Arbråbor

Svar direkt

Att hälsocentralerna i Arbrå och Kilafors kommer att ha en sommarsamverkan under fyra veckor i sommar grundar sig i att vi har svårt att hitta rätt kompetens för att bemanna hälsocentralerna. Medarbetarna behöver semester och återhämtning samtidigt som hälsocentralerna ska ha en patientsäker vård.

Baldersnäs ligger mellan Arbrå och Kilafors. Den här tillfälliga förändringen innebär att man som patient får resa något längre för att besöka primärvården, men den vård man då får är av bra kvalitet då vi kan samla kompetensen. Vi har goda erfarenheter av denna typ av samverkan från förra sommaren. Efter de fyra veckor som Arbrå samverkar med Baldersnäs så återgår hälsocentralen till normal verksamhet. 

Jörgen Tranevik

verksamhetschef

Tommy Lundmark

chefläkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons