Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bär ansvar och skörda frukterna

/

Sedan 1970-talet har inte bara stat och landsting utan även kommuner i allt större utsträckning anlitat privata bolag och bildat egna aktiebolag, för olika verksamheter. Det har sannolikt skett i en blind tilltro till att denna lösning var fördelaktig, skriver Kjell Bergqvist.

Annons

Aktiebolagens verksamhet regleras i en särskild lag, aktiebolagslagen. Den gäller alltså även kommunala bolag och har högsta prioritet i styrelsearbetet.

Insynen i bolagets verksamhet är begränsad. Vi hör hur löner och arvoden drivits upp till astronomiska nivåer. Därutöver ska man sedan kunna redovisa en vinst.

I till exempel det kritiserade fondbolaget ALLRA:s styrelse satt två före detta toppolitiker, Ebba Lindsö som ordförande med ett arvode på 900 000 kronor och Tomas Bodström: 250 000 kronor. En osund kultur sägs ha präglat företagets verksamhet. Nu har dessa två i krisen "smitit ut köksvägen". Vad har de gjort för konkreta insatser i sina roller, med den insyn de måste ha haft i den bristfälliga förvaltningen och med väldigt generösa arvoden.

Ute i kommunerna hör man ofta att bolagsverksamheten ger enklare beslutsgång. Det är nog sant. Men bakom beslut om bolagsbildning ligger också ett egenintresse. Det ger engagerade förtroendemän fler uppdrag och bättre ersättning.

Men framför allt: Det finns en klar intressekonflikt mellan att sitta i en bolagsstyrelse och fatta beslut enligt aktiebolagens riktlinjer, och vad som gäller i en rent bland annat kommunal verksamhet. Man sitter bildligt talat på två olika stolar, den ena uppenbart bekvämare än den andra.

Jag fann i år nöje att följa den svenskfinske nobelpristagaren i ekonomi, Bengt Holmström. Vid en intervju säger han om bolagiserad och egen långsiktig verksamhet: "Vad du än gör som ägare så bär du ansvaret och skördar frukterna. Därför är eget ägande ett väldigt stabilt och vettigt instrument. Demokrati skall vara att jag röstar på dig för att du skall lära dig allt det komplicerade så att jag inte behöver kunna. Men det har skett en kollaps i tilliten av den här sortens mellanhänder. Utvecklingen oroar mig."

I stort sett innebär detta att bland annat kommuner med fördel själv ska uppföra och förvalta de lokaler, verksamheter, för vilka man har ett långsiktigt behov. Det finns många exempel som visar att eget långsiktigt ägande på sikt är mycket lönsamt. Att ett kommunalt bolag visar bra resultat beror till vissa delar även på att kommunen bidrar med de marknadsmässiga hyror som uttas i avtalen. Att sedan dessa hyror subventioneras av kommunen med de bostadsbidrag som vid behov beviljas, förbättrar inte situationen. Alla mellanhänder kostar, så även här.

Det är stora belopp som förslösas, pengar som kunde användas bättre inom bland annat kommunens kärnområden, skola, hälsovård/friskvård och åldringsvård.

Inga av dessa verksamheter, inte minst inom åldringsvården, ska vara uppsamlingsplats för arbetslösa, utan att följas av de krav på lämplighet och erfarenhet som utförandet av uppgifter medför. "Verksamheter utarmas av allt anlitande och beroende av externa resurser" framhåller Björn Rosenberg i sin krönika i P1 (16/3).

Kjell Bergqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons