Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boken om Hälsinglands alla kopparslagare blev "Årets bok" på Antikmässan i Stockholm

"Koppar och kopparslagare i Hälsingland" vann på torsdagskvällen det nyinstiftade priset "Årets bok" på Antikmässan i Stockholm.

Annons

Boken

Boken är utgiven av Hälsinglands museum och har Magnus Green, specialist på äldre hantverk, som huvudförfattare. Han har, tillsammans med samlaren Eva Hansson och kopparslagarmästare Michaela Ivarsdotter dokumenterat 650 kopparslagare i Hälsingland under perioden 1600–1900.

LÄS MER: Hälsinglands koppar får sin upprättelse

I dag är hantverket nästan utdött, men en gång spelade dessa kittlar, formar och kaffepannor en stor praktisk och ekonomisk roll i de svenska hushållen. De rika hälsingebönderna satsade gärna på koppar och silver, eftersom valutan var mer osäker än metallvärdet.

Antikhandlare Eva Hansson och kopparslagarmästare Michaela Ivarsdotter är två av medförfattarna till boken

"Koppar och kopparslagare i Hälsingland" är det mest utförliga verket om kopparslagare som givits ut i Sverige. Boken innehåller både en grundlig historisk del, många vackra bilder och en detaljerad katalog över kopparslagarna i landskapet, deras biografier och stämplar.

LÄS OCKSÅ: Hälsinglands glömda kulturarv

För formgivaren Åsa Jägergård i Hudiksvall måste utmärkelsen kännas extra bra, hon ligger bakom den vackra bokens grafiska form.

Här är gänget som arbetat med boken

Mer: Bok om koppar kan bli årets bok

Mer läsning

Annons