Henrik Nollet har varit vid Stugsundsudden september 2009 och en slags kärlek till den här platsen har vuxit fram. Särskilt nu, när vintern är över och vitsipporna blommar.
– It's a great place, säger denne belgare och blickar ut över jordmassorna och vattnet.
Hans modersmål är tyska. Eller om det är flamländska. Själv säger han att det är ungefär samma sak. I Stugsund får han prata engelska och lite svenska. Hans lilla stab på 2-5 man är internationell. Men entreprenörerna som kör de tunga maskinerna är lokala.
Saneringsuppdraget var stort. 85 000 kubikmeter hårt förorenad jord har tagits bort. Jord som innehöll höga halter kreosot, tungmetaller och arsenik.
Sjöbotten utanför området har muddrats.
– Där fick vi upp stora klumpar med kreosot.
Var det värre än ni trodde?
– Ja. Nu hoppas vi att det inte finns fler överraskningar i den sista delen som saneras.
Det rör sig om drygt 10 000 kubikmeter i utkanten av industriområdet. Enligt provtagningarna ska föroreningarna vara små där. Men man kan aldrig veta säkert när det gäller gammal industrimark.
Parallellt med det sista saneringsarbetet pågår arbetet med att återställa marken. Strandkanten ska säkras med stora stenbumlingar. Marknivån ska höjas till den gamla nivån. När det är klart kommer det roliga – att förvandla industritomten till ett rekreationsområde och en cykelbana ska löpa genom grönytorna.
Redan nu går det att föreställa sig hur härligt området kommer att bli. En lång fri sträcka där man har direktkontakt med fjärden, med utsikt över Stenåker och andra byar längs Utviksvägen och fri sikt till Forsbackabron.
Blir det så rent att det går att bygga hus där?
– Njae, då måste man nog lägga på några lager till, säger Henrik Nollet.