Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Sällsynt fågel på besök i Ljusne

/

I söndags kunde en härfågel beskådas på gistvallen vid Trollharens hamn.

Annons

Den sprang omkring mellan torkställningens stolpar, ivrigt provianterande, och brydde sig inte särskilt mycket om de åskådare som samlats för att få en glimt av den sällsynta fågeln.

Den ihopdragna kammen guppade omkring och när resten av kroppen försvann i gräset såg det ut som om det var öronen på en liten kanin som stack upp. Några nylonnät hängde på tork längst ut mot stranden, och det ville sig inte bättre än att fågeln plötsligt sprang in i ett av dem. Det tog inte lång stund innan den var hopplöst insnärjd.

Vi åskådare tittade bestörta på varandra men stod helt handfallna. Då uppenbarade sig den gamle fiskargubben Mattsson, permanent boende i ett av de gamla båthusen i hamnen. Utan ett ord stegade han bestämt fram till nätet, fattade tag i den sprattlande fågeln och började försiktigt lirka loss den. Det tog en god stund, ett och annat dun dalade ner mot marken, men till sist var härfågeln fri. Den kastade sig genast upp i luften och flög med snabba vingslag iväg mot tallarna norr om hamnen, och snart var den försvunnen.

– Dä va en tanig en, sa Mattsson, ynkligare kropp har jag aldrig hatt i min hand. Inte ens en sketen mörtuschling ä så ynklen.

Hur det nu är med ynkligheten, kan man ändå inte säga att härfågeln saknade mod. På måndagen var den tillbaks och sågs fortsätta sitt näringssök med lika stor iver som dagen innan.

Anders Nordin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons