Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Hembygdsdag i Trönö med fäbodtema

/
  • Trönö kyrkokör under ledning av kantor Eva Holmström sjöng många vackra sommarsånger.
  • Ordföranden i Gävleborgs fäbodförening, Calle Höglund, pratade om fäbodlivets historia.
  • Folkmusikgruppen Frid och Gnid bjöd på fin musik vid hembygdsdagen i Trönö.

Trönö gamla kyrka och Söderblomsgården var välbesökt när hembygdsföreningen hade anordnat hembygdsdag.

Annons

Det började med högtid i den gamla vackra kyrkan som leddes av prästen Staffan Öberg. Folkmusikgruppen Frid och Gnid spelade några kända låtar och Trönö kyrkokör, under ledning av kantor Eva Holmström, sjöng flera vackra sommarsånger.

Efter högtiden i kyrkan vandrade musiker, kör och besökare till Söderblomgården där festligheterna fortsatte. Ordföranden Birgit Lundgren berättade kort om bland annat Lars Bodin, som gick under namnet Trönöhelgonet. Bodins gamla gård finns på Söderblomsgårdsområdet. Hon berättade också om Nathan Söderblom.

Efter ytterligare folkmusik, njutbar körsång och kaffe med mycket gott hembakt bröd, pratade ordföranden i Gävleborgs fäbodförening, Calle Höglund, om fäbodlivets historia och om nuvarande problem och möjligheter.

Söderblomsgården öppnas nu för sommarens verksamhet. Varje sommar besöks den av 100-tals turister. I sommar kommer det bl.a. att bjudas på Trönösmörgåsar, på bröd bakat med mjöl och mjölk från orten samt lokalproducerad ost och rabarberssaft och rabarberchutney.

Lotter med lokalproducerade vinster gick åt som smör i solsken. Det var en fin dag och många satt ute i trädgårdsmöblerna och njöt av vädret och folkmusiken.

Tidigare på morgonen hade sju personer gått pilgrimsleden mellan Änga-Nybo i Arbrå och Körsåsen i Trönö, en sträcka på elva kilometer.

Jan-Eric Berger

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons