Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag skrek och satte upp skidstavarna"

Ture Lindberg var egentligen ute i skogen för att spåra upp en skadad älg. I stället stötte han på en björnhona som satte full fart emot honom.
– Jag skrek allt jag orkade och satte fram skidstavarna mot ögonen på björnen, berättar han.

Annons

I närmare 50 år har Ture Lindberg, 77, från Söderhamn, ägnat sig åt jakt. Men ingen upplevelse är i närheten av det han upplevde på lördagsmorgonen i skogsområdet i Tönnebro.

Tillsammans med två jaktkollegor gav han sig iväg på skidor för att ringa in en skadad älg.

– Jag åkte nog en bukt på sju kilometer runt jaktmarken, men det var först när jag genade en repa som jag hittade älgspåren. Då jag följde jag dem en bit in i skogen, berättar Ture, som en stund senare fick vara med om sitt livs mest omtumlande upplevelse:

– Plötsligt så upptäcker jag att det är en björnhona på väg i full fart rakt emot mig. Men precis när hon är framme vid mina skidspetsar så kastar den om och sticker av åt ett annat håll, och då fick jag också syn på en björnunge lite längre in i skogen. Hade den tagit ett språng till hade jag haft den över mig och då vet man inte hur det hade gått.

Efter händelsen åkte Ture Lindberg tillbaka till jaktlagskollegan Torsten Boberg som befann sig en bit bort. Han hade sett en av björnungarna och anade vad som hänt.

– Ja, han var lite uppjagad när han kom, berättar Torsten Boberg och fortsätter:

– Ture gjorde helt rätt som stod kvar och skrek mot björnen. Det verkar som att honan och ungen sprang åt olika håll så då fanns det väl ingen anledning för björnen att bråka mer med Ture. Det var nog det som räddade honom, tror han.

Minns du de här djurmötena?

TV: Kvällspissar – då kommer björnen

TV: Han filmade vargens lek med gräsklipparen

Mer läsning