Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Sjösveden vill man värna revirets alfavargar

/
  • Alf Albertsson, Margareta Söderberg Brorsdotter och Lena Brorsdotter utgör halva befolkningen i byn Sjösveden. Deras åsikter delas av resterande bybor som var förhindrade att delta på grund av sjukdom och arbete..
  • Familjen Brorsdotters hund Nanok har sprungit lös i nio år utan att ha angripits av varg.
  • Margareta Söderberg Brorsdotter visar hur hon en natt såg en varg utanför köksfönstret.
  • - Det var ett tag sedan jag såg några vargspår. De rör nog inte på sig så mycket i den djupa snön, säger Alf Albertsson.

På lördag börjar årets licensjakt på varg. I den lilla byn Sjösveden på Bollnäs finnskog sköts under förra årets licensjakt det dåvarande Amungenrevirets alftapar. Det tyckte Sjösvedenborna var dumt. Nu vill de uppmana jägarna att inte skjuta alfaparet i det nya Sjösvedenreviret eftersom de också har valpar.

Annons

Sju kilometer väster om Gruvberget, högt över havet och i djup snö, ligger den lilla byn Sjösveden med tre bofasta familjer och flera fritidshus.

Det senaste decenniet har de boende i Sjösveden vant sig vid varg. Först var det Ockelborevirets vargar som hade sina stråk kring byn. Sedan blev det vargarna i Amungenrevirets tur och nu sedan det reviret upplöstes i och med förra årets licensjakt det nya Sjösvedensreviret, uppkallat efter byn Sjösveden förstås.

Efter det att alfaparet i Amungenreviret fälldes i trakten av byn vid förra vargjakten uttryckte sig byborna kritiskt mot detta i rikstäckande nyhetsprogram. Vi åkte därför till Sjösveden för att få lite synpunkter inför årets vargjakt där vargarna i reviret är lovliga att skjuta.

- Vi är varken mot varg eller att man jagar dom, säger Alf Albertsson när vi sitter i Lena Brorsdotters kök och fikar.

- Men jag tycker jägarna bör välja de djur de ska skjuta med lite större omtanke än att skjuta alfapar. Vi har blivit så vana med att ha vargar kring oss så man har blivit ett med det. När jag fick höra att de skjutit alfaparet kände jag mig tom inombords, säger han.

Ingen av de boende i byn tycks ha ont av vargarna som under flera år rört sig i trakten. De tycker bara att det skapar lite mer av vildmarksstämning runt byn.

Mer läsning

Annons