Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På spaning efter Nordanstigs själ

/
  • Stina Andersson och Christina Englund ska spana efter Nordanstigs själ inför arbetet med den nya översiktsplanen.

Inför arbetet med nya översiktsplanen har Nordanstigs stadsarkitekt Christina Englund hittat nya vägar att bredda medinflytandet från medborgarna. Som att låta planarbetet bli Elevens val.

Annons

Nordanstig ska få en ny, uppdaterad översiktsplan. Kommunens alla delar ska finnas med och beskrivas, och skolor och äldreomsorg liksom grönytor, vägar och områden för nybyggnad ska utredas grundligt.

Och inför det faktiska planarbetet vill stadsarkitekt Christina Englund att så många som möjligt ska dela med sig av åsikter och förslag kring vad Nordanstig i framtiden ska vara för slags plats att bo och verka på.

– Jag hoppas vi ska kunna få till en bred medborgardialog, där människor i alla åldrar ska vara med. Riktigt hur det ska göras, och på vilket sätt vi ska kunna möta alla blir en utmaning. Givetvis ska bi kontakta föreningarna och näringslivet, men vi vill även få med barn- och ungdomar, säger Christina Englund, som redan nu har inlett processen med ett nytt, och aningen udda grepp.

– Ja, vi har infört ett nytt tema för ämnet Elevens val, det här läsåret. Där hoppas vi att eleverna i klass 7-9 ska berätta hur de ser på kommunen, och hjälpa oss ta reda på vad som är platsens själ.

– Vi har redan varit på Bergsjö skola och pratat med personalen, och vecka 35 ska vi träffa eleverna och prata om vad Elevens val med inriktning på översiktsplanen innebär. Även mellanstadieeleverna ska involveras. Det går också att jobba med detta inom flera ämnen, kanske bild, svenska eller samhällskunskap, säger Christina Englund, som kommer att besöka skolorna tillsammans med kommunens fysiska planerare, Ola Tollin, och planeringsarkitekt Stina Andersson.

Mer läsning

Annons