Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Hösten - en bra tid för släktforskning

/

Vad vet du egentligen om din släkt? Och då menar jag även längre tillbaka i tiden.

Annons

Hösten kan passa för släktforskning och göra besök på något bibliotek med släktforskarsal. Där finns i regel en hel del dokumentation och möjligheter att få hjälp med att använda deras släktforskardatorer utan kostnad.

Det kan bli en resa i tiden till andra platser och även möjligheten att följa efter släktens emigranter som av olika anledningar lämnade Sverige. Det finns vanligtvis även kurser i släktforskning och det ger kunskap och möjligheter att knyta an till personer i släkten men också till händelser tillbaka i tiden. Var skall man leta, vilka olika dokument är vanligast att söka i? De svaren får man på en kurs.

Själv blev jag fångad att ett släktfoto och ville veta mer. I gräset sitter min mormor Hulda som liten flicka, utan hatt. Men av barnen saknades hennes äldre bror Adrian på bilden.

Han borde ha varit med vid detta unika fototillfälle år 1906 på gården i Överklinten, eftersom han fanns i kyrkobokens husförhörslänga. Vad hade hänt?

Jag släktforskade ganska intensivt i två år och hittade hur man levde och var, jag hittade också släkt som utvandrat till Amerika och Kanada. Under åren fick jag kontakt med släktingar på både min mors och min fars sida som jag knappt visste fanns och som jag också senare fick träffa.

Man vill bara veta mer och mest intresserad blev jag av tre av mina släktingar som var födda i Sverige och som av olika orsaker kom att delta i varsitt krig. En var anställd rotesoldat i svenska armén under 1800-talet, den andre blev inkallad som amerikansk soldat i Första världskriget och den tredje släktingen deltog som frivillig soldat i finska armén under Vinterkriget. Det tog åtta år för mig att reda ut allt detta, men det blev också till sist en bok på 472 sidor som även efterfrågas utanför min släkt.

Mer om släktforskning kan man hitta på nätet, sök t ex på Rötter, Sveriges Släktforskarförbund eller Riksarkivet, person- och släktforskning. Fotografier kan berätta. Det finns introduktioner och tips och kurser på nätet om hur man släktforskar.

Cenneth Wedin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons