Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverken på Svartsvallsberget fortsätter att bullra: "Man har inte helt hittat problematiken"

/
  • Vindkraftverken på Svartvallsberget bullrar fortfarande för mycket.

Vindkraftverken på Svartvallsberget har nu körts i reducerat läge mer än ett halvår. Två bullermätningar har gjorts under hösten, men tillverkaren har ännu inte hittat vad som orsakar de förhöjda ljudnivåerna.
– Man har inte helt hittat problematiken, säger Håkan Hansson på Ownpower Projects.

Annons

Det var hösten 2014 som vindkraftsparken på Svartvallsberget invigdes och de tio verken började gå för fullt. Men ganska snart visade det sig att boende kring verken inte var nöjda och klagomålen började strömma in till myndigheterna.

– Vi gjorde en mätning förra våren och resultatet av den visade att det var förhöjda ljudnivåer. Av den anledningen har man ställt ner verken, och då har man gjort en beräkning att med den här nedställningen klarar man ljudnivåerna. Och det har de gått med sedan i juni, säger Håkan Hansson på Ownpower Projects, företaget som byggde parken.

Läs också: Långsam utredning av buller från Svartvallsbergets vindkraftpark

Varje verk har ett specifikt källjud som är uppmätt hos verksleverantören. Utifrån dessa görs beräkningar på hur mycket parken kommer att låta. I det här fallet visade sig att beräkningarna inte stämde.

– Nej, den här mätningen som gjordes i våras visade på förhöjda källjudsnivåer. Då har man ställt ner verken. Men det är inte bra, för då får ju verken gå med nedställd effekt. I och med det tappar man produktion. Man vill ju att verken ska kunna gå på full effekt och inte låta för mycket.

Sedan i somras har tillverkaren haft folk på plats som har testat olika åtgärder för att sänka bullernivån på parken, berättar Håkan Hansson.

Läs också: Kraftbolaget utför åtgärder på Svartvallsberget

– Tillverkaren har haft egen mätning och egna tekniker på plats hela hösten. De har tittat på tänkbara faktorer som vi har redovisat till länsstyrelsen. Det fortgår fortfarande för man har inte helt hittat problematiken kring det för tillfället. Men man har gjort åtgärder som har minskat det, men inte så att bolaget är nöjt i dagsläget.

De senaste mätningarna gjordes i oktober och november.

– Vi har gjort nya mätningar och väntar på en ny rapport från det. Vi hoppas att den kommer den närmaste tiden. Det är ackrediterade bolag som utför den här typen av mätningar.

Verken som byggdes på Svartvallsberget har testats på andra ställen där de inte orsakar problem, enligt Håkan Hansson.

– Det finns enligt tillverkaren tusentals av den här modellen runt världen och de vet att de fungerar på annat håll.

Men inte här?

– Nej, här har de haft bekymmer med dem.

Läs också: Mätning gjord – visar på förhöjt buller

Att parken går på reducerat läge innebär förstås tappad produktion och lägre intäkter för företaget.

– Det är tråkigt att det är på det här sättet, absolut. Det är redan tuffa tider för vindkraftsproducenter eftersom elpriserna är så fruktansvärt låga. Så det är inte bra, helt enkelt. Både tillverkaren och bolaget jobbar förstås för att det här ska lösa sig. Det här är inte bra för någon av parterna, säger Håkan Hansson.

Tord Jerfsten är en av ett drygt tiotal personer som har klagat på buller från parken. Han har inte märkt av lägre ljud från parken efter sommaren.

– Jag mäter inte någon skillnad, har fortfarande uppmätt ljudnivåer på över 40 decibel. Man gör beräkningar, mäter vid verken och räknar ut att det är okej. Jag tycker det är beklagligt att man inte ställer högre krav.

När ett eller fler av verken står stilla märks dock skillnad, enligt Tord Jerfsten.

– Då blir det inte samma ljudnivåer, för det är vad jag förstår en samverkan mellan verken som gör att jag får de höga ljudnivåerna.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons