Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt vargrevir med viktiga gener

/
  • I en färsk rapport från länsstyrelsen om rovdjuren redovisas vargförekomsten i länet. I sex konstaterade vargrevir beräknas 31 vargar finnas.

Ett nytt vargrevir har bildats inom Ljusdals kommun. Det finns vid Prästskogen i trakterna mellan Kårböle och Ramsjö och är genetiskt viktigt för den skandinaviska vargstammen. Alfaparet bär på gener från vargar invandrade från Finland och Ryssland till Skandinavien.

Annons

I våras konstaterades att ett vargpar bildat ett nytt revir vid Prästskogen. En DNA-analys av vargspillning i området visar att föräldrarna har anknytning till reviren Galven mellan Ljusdal och Bollnäs och norska Kynna.

Hannen väckte stor uppmärksamhet redan 2008 då han tillsammans med en tik i Galvenreviret fick valpar. Det var den första valpkullen i Skandinavien sedan början av 1990-talet som inte var inavlad. I våras observerades han i norra delen av Ljusdals kommun, där han bildat revir med en tik, avkomma till en finsk/rysk invandrad varg, som 2007 upptäcktes i norska Kynna.

I en färsk rapport om de stora rovdjuren från länsstyrelsen konstateras att det nu finns sex vargrevir i länet, fem av dem – Haverö (delas med Jämtland och Västernorrland), Prästskogen, Tenskog, Galven och Sjösveden – finns i Hälsingland. Totalt beräknas minst 31 vargar finnas i länet.

Ytterligare ett revir kan ha etablerats i Björnås i området kring Svabensverk. Det rör sig om en tik från Korsåreviret och en hanne från Sjösveden som observerats i området.

Enstaka vargobservationer har rapporterats från norra delarna av Ljusdals kommun och från ett område väster om E4 i Nordanstig och Hudiksvalls kommuner.

Mer läsning

Annons