Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräscht friterat i Ljusdal

/
  • Oljan håller måttet. Nicole Johansson, praktikant på miljökontoret hos Ljusdals kommun, har testat frityrfetter i nio gatukök och restauranger i Ljusdal.

Ljusdals gatukök och restauranger sköter sig när det gäller friterad mat. Det visar ett test som Nicole Johansson, praktikant på kommunens miljökontor, har gjort på nio platser.

Annons

Med hjälp av kemikalier gjordes ett test för att i mäta frityroljans härskningsgrad (steg 1 till 4). Sju av Ljusdalsköken fick en etta, det vill säga bra olja, och två fick en tvåa vilket också är godkänt.

– Alla verkade ha bra rutiner för hanteringen av frityrfetter för att undvika en härsken produkt, säger Nicole Johansson.

Margareta Eiserman, miljöchef i Ljusdal, är nöjd med praktikantens resultat.

– Det är nog drygt 20 år sedan som vi testade frityrfetter i Ljusdal. Däremot har vi tittat över rutinerna för köken, säger Margareta Eiserman.

Fett som används vid fritering av exempelvis potatisprodukten strips bryts efter hand ned och ger då sämre produkter.

Mer läsning

Annons