Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brons till Ljusdalsöl i hembryggar-SM

/
  • Det är hemma i köket i Tjärnelund som Jesper Meyer brygger öl.
  • Här häller Jesper Meyer upp ett helt annat öl än sitt eget bronsöl. Det ölet är mycket mörkt och ganska starkt.
  • Stramt och tufft, i ungdomlig stil, aningen kärv beska som harmonierar med ölets själ, sa domarna om Jesper Meyer och Rasmus Meyers öl, och gav det en bronsmedalj.

Jesper Meyer och hans bror Rasmus Meyer bryggde öl sedan de kommit hem från skidbacken en dag på sportlovet. Jesper skickade in en flaska till SM i hembyggt öl - och vann en bronsmedalj i klassen starka specialöl.

Annons

Bronsmedaljen blev en riktig överraskning. Det var nämligen första gången de gjorde ett försök med att brygga den sortens öl.

– Jag skickade in det mest för att få en bedömning om vi var på rätt väg, säger Jesper Meyer.

– Jag tror det var nybörjartur, säger han om bronset.

Jesper Meyer flyttade år 2002 från Danmark till Ljusdal för att börja jobba på Teleperformance. Nu är han Ljusdalsbo och har hus, sambo, en liten dotter och en ny baby på väg just i dagarna.

Tidigare var Jesper mest en vindrickare. Det är på senare år som han har börjat intressera sig mer för öl, berättar han.

– Mitt intresse väcktes av en slump. Så köpte jag en bok med mig på semestern i fjol och när jag kom hem skulle jag testa att brygga.

Då hittade Jesper också Bollnäsföreningen Hälsinglands ölfrämjande på internet.

– Där blev jag medlem vid årsskiftet, berättar han.

Hans bror bor i Århus i Danmark, men var på besök i Ljusdal under sportlovet. Det var då bröderna bryggde det lyckade ölet hemma i köket hos Jesper och Solange.

Det var riktig bastustämning i köket när de kokade brygden i kastruller på den gamla vedspisen, berättar Jesper.

Sedan fick ölet jäsa i tre veckor innan han tappade upp det på flaskor. Då hade brodern för länge sedan åkt hem igen, så han har inte ens smakat bronsölet.

– Jag har sparat några flaskor åt honom. Han kommer nog hit när vi har fått det nya barnet, säger Jesper.

Jesper tycker bronsölet, som de kallat "Min första imperial stout" är gott.

– Det är väldigt mörkt och ganska starkt, 8,5 procent. Men jag tror att det blir mjukare och mer harmoniskt om det lagras längre.

Så nästa år kommer nog Jesper Meyer att göra ett nytt försök, kanske med en flaska av samma brygd, som fått stå ett år.

Mer läsning

Annons