Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för matsnusket

/
  • Det är viktigt att ha rätt temperatur i kylskåpet, och att rengöra det regelbundet.

Hälften av alla matförgiftningar sker i hemmet.

Våra egna hem är riktiga bakteriehärdar. Men det finns många knep att ta till.

Annons

Hudiksvall är den Hälsingekommun som de senaste åren haft flest inrapporterade fall av matförgiftning, 2007 insjuknade 37 personer. Hur många som egentligen drabbas är svårt att veta, många gånger meddelas inte matförgiftning och Livsmedelsverket tror att mörkertalet är stort.

Sedan verkets webbaserade inrapportering startades 2003 har antalet insjuknade personer ökat till nästan det dubbla.

Det ställs hårda krav för livsmedelshygien på restaurangverksamheter, som också kontrolleras varje år av speciella inspektörer, för att säkerställa gästernas välmående.

I våra hem finns däremot ingen kontroll och många saknar kunskaper om hur mat och köksytor bör hanteras. Det är också i hemmet som många blir matförgiftade.

– Många tror att bara de lagar mat till någon, vänner eller familj, med kärlek och för att vara snälla, är det ingen fara, säger Lisa Hellström, livsmedelsinspektör vid Norrhälsinge miljökontor.

För att undvika onödig smittspridning i hemmet finns det flera olika knep att ta till.

Läs mer om livsmedelshygien i dagens (25/11) Hudiksvalls Tidning.

Mer läsning

Annons