Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: PRO Hudiksvall och Kabel Veteranerna åkte till Helsingfors

/

Ett 40-tal hälsingar åkte den 3 september med buss till Stockholm. Reseledaren Ingegerd Nordlund inledde resan med att hälsa välkommen och informerade om programmet.

Annons

Under resan blev det först en frågetävling om resmålet Helsingfors och framför allt om Finland eftersom landet firar 100-årsjubileum i år. Till de som hade flest rätt delades det ut priser. Därefter fick alla möjlighet att köpa skraplotter. Resenärerna passade på att bekanta sig med varandra under resan och busschauffören guidade resegruppen när vi åkte genom Stockholm fram till kryssaren Mariella.

Resenärerna samlades på aftonen och åt av alla goda och vällagade rätter som fanns på bufféborden. Därefter blev det härlig underhållning i pianobaren och en svängom på dansgolvet. Deltagarna hade känt av vågorna på kvällen men under natten ökande vindstyrkorna till uppemot 20 sekundmeter. Kapten drog ner på hastigheten och styrde lugnt vidare mot Finland.

Med guide och sightseeingbuss åkte gruppen på en rundtur i huvudstaden. Guiden berättade om Finlands historia och visade på den speciella arkitekturen som delvis är från den ryska tiden. Vi såg bl a regeringsbyggnader, konserthus, järnvägsstationen och det berömda Alvar Alto huset. Vi åkte förbi nöjesfält, idrottsanläggningar och naturligtvis stannade vi till vid Sibeliusmonumentet och lyssnade på hymnen Finlandia. I rundturen som delvis gjordes på den långa Mannerheimgatan fick deltagarna även information om Finlands firande under detta jubileumsår. Guiden berättade att staden fått sitt namn från invandrande hälsingar som kallade staden Hälsingeby.

De flesta avslutade rundturen vid den speciella Bergskyrkan som blev klar 1969. En fascinerande kyrka med sin enkelhet, fantastiska akustik och vackra inredning med bl a ett koppartak.

Många valde därefter att slå sig ner på café och njuta av goda bakverk. Det fanns ett antal butiker som hägrade och några försåg sig med Marimekkotyger och hantverk. Vindarna hade mojnat och solen tittade fram och det kändes skönt att promenera längs den blomsterprydda Avenyn. Besök gjordes även i saluhallen och där fanns många specialiteter i matväg. Helsingforsborna samlas för torghandel längs kajerna och eftersom det blivit höst fanns gott om rotsaker, svamp, fisk och olika hantverk.

På eftermiddagen samlades gruppen på Mariella och åter var det dags för middag. Denna gång blev det a la carte i matsalen med tre rätter och fisk eller kött till varmrätt. En härlig smakupplevelse under trevliga former och därefter underhållning och dans och ett skönt avslut på en härlig dag i Helsingfors.

En lugn hemfärd och en god sjöfrukost avslutade kryssningsresan och resenärerna övergick till Stefans välkomnande på bussen. Efter matrasten på en vägkrog tackade resenärerna reseledaren och busschauffören för en trevligt genomförd resa med många olika inslag, spänningen i ditresan och en härlig och intressant dag i Helsingfors. Ingegerd passade på att lämna information om kommande aktiviteter och avslutade med att tacka för sig och hoppas på ett återseende på kommande resor.

Maj-Britt Norlander, PRO Hudiksvall

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons