Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare kritisk till prov

Sedan årsskiftet tvingas krögare klara av ett kunskapsprov för att få tillstånd om alkoholservering. Men provet är svårt och krögare är kritiska.

Annons

Bara 30 av 500 har hittills klara provet om de svenska alkohollagarna på första försöket. I Hudiksvalls kommun är siffrorna två av sju, var av en till klarat provet på andra försöket.

Krögaren Mohammed Abdullah skrev kunskapsprovet för att få tillstånd att servera starköl och vin på Restaurang jag och du.

– Jag klarade det inte, det var för svårt, säger han.

Mohammed Abdullah tycker främst att problemen ligger i att frågorna vara svåra att förstå och att de handlade om sådant som man inte till vardags använder sig av i restaurangen. Dessutom är han kritiskt till hur provet är utformat.

– Jag tror inte att det är något fel på frågorna, men ibland kanske svenskan har varit för svår, säger Marika Almström, alkoholhandläggare i Hudiksvalls kommun, och menar att man som krögare måste tänka till och läsa på innan man gör provet.

Mer läsning

Annons