Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En döms för dödad varg

51-åring döms till fängelse för grovt jaktbrott.

Annons

En av de två åtalade männen döms för att ha varit med och dödat en varg. Hudiksvalls tingsrätt dömer en 51-åring från Ovanåkers kommun till fängelse i ett år och nio månader. Han döms för grovt jaktbrott.

Den andra åtalade, en 42-åring från Bollnäs kommun, frias. Någon på snöskoter har deltagit i dödandet, men det är inte bevisat att det var 42-åringen, anser rätten.

51-åringen tolkade efter skotern på skidor och hämtade också träpåken som vargen slogs ihjäl med. Däremot konstaterar rätten att det inte är utrett vem som slog vargen med påken.

Det var i februari år 2011 som en varg dödades på sjön Fansen i de södra delarna av Bollnäs kommun vid gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland.

Polisens utredning visade att vargen jagades med snöskoter över sjön, blev påkörd flera gånger och sedan slogs ihjäl med en träpåk.

Två män från södra Hälsingland åtalades för grovt jaktbrott. De har hela tiden nekat till brott.

51-åringens urin hittades i snön vid sjön men han har sagt att han bara var ute för att fotografera den helgen.

Åklagaren hävdade att 51-åringens skidspår ledde till brottsplatsen. Enligt henne har skidåkaren tolkat efter snöskotern på skidor tills de kom ikapp vargtiken.

Männen hade täta telefonkontakter den aktuella helgen och deras mobiltelefoner kopplades upp mot samma mast i området flera gånger.

Under rättegången kritiserade försvarsadvokaterna utredningen och ansåg att båda männen skulle frias.

Mer läsning

Annons