Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor risk för bränder i Hälsingland – SMHI går ut med varning

SMHI har gått ut med en varning om att det råder stor risk för bränder i skog och mark. Meddelandet rör bland annat Gävleborgs läns kustland.

Annons

Varningen skickades ut klockan 09.27 på måndagen och man meddelar att risken för bränder i skog och mark är lokalt stor.

På vissa håll i Hälsinglands norra delar ligger risken för skogsbränder på en fyra i en femgradig skala.

Läs mer: Soligt, stekhett och skyhög brandfara

Väderläget i landet just nu är att natt mot tisdag passerar ett lågtryck under fördjupning över södra Bottenhavet och ger snabbt ökande nordvästlig vind med kulingstyrka på Södra Bottenhavet, Ålands hav, Skärgårdshavet och Norra Östersjön.

Fortsatt höga flöden i Piteälvens uppströmsområde. Risken för bränder i skog och mark är stor i främst östra Götaland samt i delar av Svealand och lokalt i södra och mellersta Norrland.

Läs även: Stor brandfara just nu – SMHI varnar för gräsbränder

Fakta

Beräkningarna av skogsbrandsrisk antändning baseras på en särskild version av SMHIs hydrologiska prognosmodell, som anpassats för att beskriva vatteninnehållet i de markskikt som har störst betydelse för skogsbrandrisken. Under gräsbrandssäsongen anges gräsbrandrisken som Stor eller Liten/måttlig beroende på hur torrt fjolårsgräset är. Gräsbrandrisken uppskattas med hjälp av markfuktighetsberäkningar i ett mycket tunt ytligt skikt och luftens fuktinnehåll, vilket gör att brandrisken kan växla snabbt från dag till dag.

Mer läsning

Annons