Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Licensjakten på lodjur redan avlyst i Gävleborg – fem djur skjutna

Under onsdagen inleddes licensjakten på lodjur. Och efter bara några timmar hade fem lodjur fällts i Gävleborgs län och därmed är jakten avlyst.

Annons

Den senaste licensjakten på lodjur i Gävleborgs län var 2013. I år var det dags igen och jakten inleddes under onsdagen.

Efter bara några timmar var den över när högst antal lodjur, fem stycken, hade fällts eller påskjutits vid klockan 09.29.

– Det gick väldigt fort, det sista lodjuret sköts precis nyss. Det har varit bra spårförhållanden i de nordligare delarna av länet och det har underlättat jakten för jägarna, säger Simon Viklund, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län.

– Ett djur har inte återfunnits, men så länge vi inte vet något mer är jakten avlyst.

Men jakten på lodjur blev en ganska så snurrig historia i Gävleborg då jakten återupptogs, förlängdes, och avslutades på bara 19 minuter.

Bakgrunden var att det femte och sista djuret som sköts inte hade påträffats dött. Eftersöket drog igång men slutligen stod det klart att djuret aldrig träffats. Därmed återupptogs jakten – och den varade i bara några heta minuter.

Länsstyrelsen gick ut med att man återupptog jakten 14:39.

14:58 – bara 19 minuter senare, meddelade länsstyrelsen i Gävleborg att jakten åter var avlyst efter att ett femte, och därmed sista av tilldelningen, lodjur fällts.

Lodjur får endast jagas från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter att den gått ned. Under timmen efter solens nedgång får jakten endast bedrivas som vaktjakt eller smygjakt. Alla lodjur får fällas oavsett ålder och kön.

Så många lodjur fälldes

Bollnäs kommun: 2

Sandvikens kommun: 2

Ljusdals kommun: 1

Under onsdagen inleddes, och avlystes, licensjakten på lodjur i Gävleborgs län.

Mer läsning

Annons