Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland i gränslandet – kajakpaddling ställer till med problem

Fredrik Vest fortsätter sin resa längs gränsen av Hälsingland. Han kommit fram till kusten och ska börja sin paddling, men får problem. Han kommer löpande att berätta om sina upplevelser under resan via oss på Helahälsingland.se.

Annons
Det var en glad cyklist som anlände till Sörfjärden efter många mil på cykel.

Fredrik Vest vaknade upp till ett regnigt och blåsigt Dellensjöarna och cyklade iväg för att vandra en tre mil lång led, Kolarstigen vid norra Dellen. Planen var att vandra två mil och sedan slå läger vid en fäbovall men så blev det inte. Det var svårare än han trott att ta med sig cykeln på leden och vädret var inte det mest optimala.

– Det blåste och regnade. Jag blev alldeles sjöblöt, säger Fredrik Vest.

Fredrik Vest vandrade upp till fäbodvallen Dyrvallen. Varningen visade sig gälla varning för regn & blåst.

Så han beslöt sig för att bara gå en liten del av leden och istället cykla vidare mot Hassela redan samma dag. Där slog han sedan läger. Rejält sliten av all cykling på skogsvägar bar det av på asfalt mot kusten morgonen efter.

– Jag hade mer eller mindre medvind hela vägen vilket var helt underbart efter ett par slitsamma regniga och blåsiga dagar på grusvägar, säger Fredrik Vest.

– Det var en dröm att cykla då man vet att man ska ut till kusten och man vet att det är sista cykeldagen, fortsätter han.

Hårt regnande och enbart två par sockor kräver kreativa lösningar.

Efter en liten paus i Sörfjärden, slog han läger i Norrfjärden eftersom det var därifrån han skulle börja paddla. Där tog han en vilodag för att invänta sin medpaddlare Ilona som hade med sig kajakerna.

– Det behövdes nog en vilodag, för paddlingen kommer att bli väldigt krävande, säger Fredrik Vest.

Men det blev inte bara stillasittande, trots vilodag.

– Jag kände att jag var tvungen att testa benen lite med löpning och de var ju inte så fräscha, minst sagt, säger han.

Vilodag i väntan på paddelkamraten Ilona, hennes hund Frank och deras två kajaker.

Tidigt på morgon bar det av med kajak rakt söderut. En kämpig dag med kraftig motvind och stora vågor som sköljde över både kajakerna och dem själva.

Tyvärr rev hans medpaddlare Ilona upp en gammal skada i ryggen och tvingades avbryta efter cirka två mil. Det innebar att det även var slutpaddlat för Fredrik Vest.

– Jag har beslutat att jag inte ska paddla själv. Det är för riskabelt, säger Fredrik Vest som blev strandad strax ovanför Mellanfjärden.

Trots att paddlingen blivit inställd kommer han att fortsätta sin resa längs gränsen av Hälsingland. Det blir att återigen ge sig upp på cykeln och trampa de sista milen hem.

– Det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen, säger Fredrik Vest.

Han såg framemot att avlasta benen och istället arbeta med överkroppen ett tag, men så blir det inte. Kartorna kommer han däremot spara till framtida äventyr och han är redan sugen på att ta paddelrevansch.

Cykeln som han lämnade bakom sig får Fredrik Vest återse betydligt tidigare än han planerat.

Mer läsning