Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zlatan höll löftet till landslaget

Zlatan Ibrahimovic lovade att ta "det okända landslaget" till VM för personer med lindrigt förståndshandikapp.
Superstjärnan frågade vad som fattades för att ta sig till Brasilien, fick svaret – och satte in 350 000 kronor till laget.
– Jag vet att hans fru grinade när hon fick höra vad han gjort för oss, säger assisterande förbundskaptenen Stefan "Lillen" Jonsson.

Landslaget för lindrigt utvecklingsstörda, även kallat ”det okända landslaget” slutade femma i EM i Gävle 2012 och tog sig därmed till VM. Men det var länge osäkert om laget skulle kunna åka.

– Vi behövde få ihop nästan 600 000 kronor för att kunna åka. Förbundet stöttar med 200 000 kronor, men resten visste vi inte hur vi skulle få in, säger assisterande förbundskaptenen Stefan Jonsson.

Han kontaktade Paul Balsom som är fyschef i Premier League-laget Leicester och som även jobbar med det svenska landslaget. Balsom har själv ett handikappat barn och ville hjälpa till.

Han kontaktade Johan Elmander, Andreas Isaksson, Per Nilsson och Kim Källström som alla skänkte signerade tröjor och skor att auktionera ut.

Men det gick sådär och Stefan Jonsson fick kontakt med Zlatan Ibrahimovic.

– Jag pratade med Zlatan om han kunde skänka en tröja och han sade "vad fan ska ni med en tröja till. Vad kostar det att åka?" Då sade vi att vi behöver 350 000 kronor. Han bad om kontonumret och satte in pengarna, säger Stefan Jonsson.

Vad säger du om det?

– Han tyckte att nån ska ju få åka till Brasilien eftersom inte A-landslaget lyckades. Det är stort gjort, jag vet att hans fru grinade lite när han berättade om det. Hoppas han kan fortsätta vara vår ambassadör.

Med finansieringen i hamn så lyfte Sverige mot Brasilien på måndagskvällen. Med på planet fanns förutom Stefan Jonsson även förbundskaptenen Tobbe Östergren och David Lindsmyr. En hel ledartrio från Ovanåker.

Bland spelarna så finns Mattias Vretling från Hudiksvall och Emil Strömgren från Iggesund. Tyvärr så fick Bollnäs bidrag i laget, Markus Sundvall, stanna hemma på grund av skada.

Sverige spelar i samma grupp som Japan och regerande världsmästaren Saudiarabien och inleder mästerskapet på fredag mot Japan. Vill man följa lagets väg genom VM så finns "det okända landslaget" på facebook.