Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zalmaj flydde kriget – nu hjälper han nyanlända

För åtta år sedan flydde Zalmaj Mohammadkarim, 47, till Sverige. Nu vill han ge andra samma hjälp som han själv fick för att etablera sig i samhället och utbildar sig för att bli god man åt ensamkommande flyktingbarn.

Egentligen började flykten redan 1986. Kriget rasade i Afghanistan, och Zalmaj Mohammadkarim hade skadats så svårt av en mina att ena benet behövde amputeras. En krycka i högra handen påminner om den brutala vardagen i hemlandet.

– Jag minns att jag tänkte att det inte kommer att bli fred i vårt land under de kommande femtio åren, säger han.

Han flydde till grannlandet Pakistan, bildade familj och stannade i drygt tjugo år. Men 2007 blev situationen ohållbar och familjen bestämde sig för att fly till Sverige.

– Det är en hotfull stämning mot afghaner i landet, det var omöjligt att stanna där, säger han.

Nu bor Zalmaj Mohammadkarim i Hudiksvall och när vi träffas har han precis gjort ett besök på Ljusdals sjukhus. Inte för egen del, men sedan en tid jobbar han som kontaktman åt en afghansk familj som också flytt hemlandet. En av sönerna har haft ont i magen under natten, och Zalmaj fungerar som ett stöd. Hämtar vid skolan och skjutsar till sjukhuset och tillbaka, hjälper familjen med den myndighetskontakt som behövs och rätar ut frågetecken i vardagen som kan vara svåra att handskas med när man är ny i ett land.

– Jag fick mycket hjälp i början när jag kom hit med sjukvård, hjälp från hemtjänst och hjälp från svenska vänner. Jag vill ge tillbaka, säger han.

Läs även: Många vill bli stöd åt ensamkommande

I juni i år började han som kontaktman åt den afghanska familjen, ett uppdrag som han ägnar sig åt fyra timmar om dagen. I höst är planen att även jobba som god man åt ensamkommande flyktingbarn. En grupp som har blivit större i Sverige och ofta kommer barn och unga med afghanskt ursprung.

– Jag kan språket och jag är själv pappa och har familj. Om jag kan hjälpa på något sätt vill jag det och jag vill även jobba som god man åt de som inte invandrat också, säger han.

De senaste veckornas intensiva rapporter om människor som flyr mot tryggheten i Europa väcker en hel del känslor hos Zalmaj Mohammadkarim.

– På ett sätt blir jag ledsen och samtidigt blir jag trött. Man måste prioritera att få fred i de här länderna, att få bort terrorn och IS till exempel, säger han.

Vad är det viktigaste när man kommer som flykting till ett land?

– Vänner, det är så viktigt. Jag fick många svenska vänner, de kunde visa mig hur saker fungerar och hjälpa mig.