Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yxhot på E4 uppe i rätten – delade meningar om bilkörning

Två Söderhamnsmän åkte norrut på E4 på väg hem från en ishockeymatch när de kom i kapp en bil där två Gävlemän färdades. Vad som sedan hände togs upp i rätten på tisdagen.

De två Gävlemännen, båda i 25-årsåldern, står åtalade för olaga hot misstänkta för att ha stannat bilen och klivit ur med en yxa respektive fälgkors i händerna.

Under rättegången redogjorde åklagaren och målsägarna för sin linje: att Gävlemännen kört 30-40 kilometer i timmen på sträckor med enkelfil för att sedan snabbt öka farten och gjort det omöjligt att köra om på dubbelfilerna. Att blinka med helljuset hjälpte inte, när det slogs på helt stannade den framförvarande bilen och Gävlemännen klev ut. Passageraren ställde sig framför Söderhamnsbilen med fälgkorset i handen, föraren gick fram till förarfönstret på Söderhamnsbilen med yxan synlig och bad föraren veva ned.

Söderhamnsmännen sa i rätten att de blev rädda.

– Mitt på E4 och kolmörkt. Ett ställe jag inte tycker om att stå på. Jag ropar åt killen med yxan att gå och sätta sig och köra i väg men det gör han inte. Jag vet att en yxa är ett redskap som kan skada mig rejält. Jag vill därifrån och backar, säger föraren av Söderhamnsbilen.

Läs också: Man hotade personal på klinik – sa att han skulle hänga dem med skärp

Backningen tog direkt stopp i en personbil vars förare var kallad att vittna. Vittnet berättade att Gävlebilen framförts konstigt och att föraren klivit ur och "hyttat med yxan ett par gånger".

Men hur de åtalade upplevde situationen skiljer sig från vad Söderhamnmännen berättade. Enligt Gävlemännen körde de 70-80 kilometer i timmen, med anledning av att de hade ett reservhjul fram, när Söderhamnsmännen kom i kapp. Att de till sist stannade och klev ur berodde på de upplevde situationen hotfull eftersom Söderhamnsbilen använde helljuset och inte höll avstånd.

– Jag ville konfrontera dem och fråga varför de betedde sig som de gjorde. Yxan skulle säkerställa min egen säkerhet, säger den åtalade föraren, som uppger att syftet hela tiden var att prata med personerna den efterföljande bilen.

– Det var aldrig tal om att göra någon illa, bara prata. Yxa har jag alltid med. Om jag kör på ett djur ska jag kunne slå ihjäl det, säger den åtalade föraren.

Läs också: Man hade luftpistol på tåget – åtalas för hot mot passagerare och polis

Enligt den åtalade passageraren klev han ur med sitt tillhygge för att inte lämna sin kompis i sticket. De åtalade, som båda förekommer i belastningsregistret, togs senare av polisen i Gävle med tillhyggena i bilen.

Åklagaren ansåg åtalet styrkt och föreslog villkorlig dom med skyddstillsyn. Hon menade att Gävlemännen kunde ha signalerat på andra sätt till bilen bakom eller svängt av E4.

– Det är inte befogat med tillhyggen. Det kunde ha varit målsägaren med sin dotter i bilen, eller en barnfamilj, säger åklagaren.

De åtalades advokater menar däremot att åtalen ska ogillas. Händelseförloppet är klarlagt men inte uppsåtet, säger K-G Myhrberg som företräder den åtalade föraren.

– Han går ur bilen för att prata om körsättet och är osäker på vad som väntar vid en konfrontation, därför tar han yxan med sig utifall. Det finns inget som åklagaren lagt fram som motbevisar det, säger K-G Myrberg.

Dom meddelas 1 juni.

Under rättegången stod passageraren i Gävlebilen också åtalad för brott mot knivlagen sedan han haft en 57 centimeter lång machete i sin bil. Ett arbetsredskap, förklarade mannen och hans advokat, som vill att också det åtalet ogillas.