Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yxfabrik vinner miljontvist

Gränsfors bruk har inget ansvar för bedragaren med bluffakturor.

Annons

Röran med bluffakturorna startade för flera år sedan. En företagare som samarbetade med Gränsfors bruk hade hamnat i en lånekarusell och hade en svår situation privatekonomiskt.

Han såg reklam för kreditmarknadsbolaget Amfa Finans och tänkte att det var ett sätt att snabbare få in pengar för sina fakturor. Amfa Finans köper fakturor, betalar företagaren och skickar sedan i sin tur krav till företagarens kund.

I början var fakturorna mot Gränsfors bruk riktiga. Men sedan behövde företagaren mer pengar och började även skicka bluffakturor där han påstod att han utfört arbete åt Gränsfors bruk, trots att det inte var sant.

För att Gränsfors bruk inte skulle upptäcka bedrägeriet, vittjade han deras brevlåda när kraven från Amfa Finans kom och betalade sedan själv fakturorna.

Till slut klarade han inte av att hålla bluffen i gång, utan missade att betala sina falska fakturor så att bedrägeriet upptäcktes. Företagaren dömdes till två års fängelse för grovt bedrägeri och skulle betala Amfa Finans drygt 4,7 miljoner kronor.

Fallet slutade inte där. Kreditmarknadsbolaget ansåg nämligen att Gränsfors bruk var medansvarigt för att bedrägeriet hade kunnat ske. Bolaget drog därför Gränsfors bruk inför Hudiksvalls tingsrätt i hopp om att få nära 2,4 miljoner kronor.

Men Gränsfors bruk är inte medansvarigt för det som hände. Det anser Hudiksvalls tingsrätt i en dom som meddelades på fredagen.

Läs mer om domen i lördagens HT.