Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yxfabrik nekar till vetskap om luftfakturor

Gränsfors bruk befinner sig just nu i en fakturatvist i rätten.

Annons

För två år sedan dömdes en företagare som samarbetade med Gränsfors bruk, till två års fängelse för bedrägeri mot kreditmarknadsbolaget Amfa Finans. Amfa lurades på nära 2,4 miljoner kronor och bolaget anser att även Gränsfors bruk var ansvarigt för att bedrägeriet kunde genomföras.

På ena sidan står Amfa Finans som anser att Gränsfors bruk antingen blundade för bedrägeriet eller åtminstone haft så dåliga rutiner att företaget ska anses vara skadeståndsskyldigt. Men Gränsfors bruk svär sig fria - företaget fördes lika mycket bakom ljuset av företagaren som Amfa Finans.

Företagaren blev i akut behov av pengar och började sälja luftfakturor till Amfa Finans och påstod att han hade gjort jobb åt Gränsfors bruk. För att Gränsfors bruk inte skulle upptäcka bedrägeriet, vittjade han deras brevlåda när kravet från Amfa Finans kom och betalade själv fakturan.

Det blev början till en bubbla som till slut skulle spricka.

Amfa Finans anser att Gränsfors bruk gjorde bedrägeriet möjligt, bland annat genom att inte kontrollera företagaren och sin postlåda ordentligt.

Men Gränsfors bruk anser sig också vara lurade av företagaren. Företagaren var inte anställd vid företaget, och det har inte ansvar för vad företagaren gjort. De kan inte heller klandras för att det gick att tömma postlådan.

Förhandlingen fortsätter under torsdagen och fredagen.