Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterhogdal: Hovrätten ändrar dråpdomen – 34-åringens fängelsestraff halveras

I mars dömdes 34-åringen till åtta års fängelse för dråp i Östersunds tingsrätt. Nu ändrar hovrätten domen och dömer mannen till fyra års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

Det var i mitten av december förra året som en 34-årig man misshandlade sin uppdragsgivare så svårt att den sistnämnde miste livet. De hyrde en stuga i Ytterhogdal för att arbeta i en lokal som skulle användas till att bygga upp mobila tandvårdskliniker.

Efter en kokain- och spritindränkt fest som urartade hittades 38-åringen död i stugan den 16 december och 34-åringen greps kort därefter på en buss i Bollnäs. Den döde hade krosskador och inre blödningar på överkroppen och ett sticksår i halsen samt flera skador i ansiktet. 34-åringen har erkänt att han slog sin uppdragsgivare men uppgett att det var nödvärn eftersom han blev hotad med en kniv.

– Han var rädd för att han skulle få kniven i sig, sa mannens advokat Björn Naeslund under rättegångens sista dag i tingsrätten. Han menade att hans klient skulle frikännas eftersom det rörde sig om nödvärn.

Åklagare Malin Olsson Almquist menade att 34-åringen gått för långt för att det skulle kunna röra sig om nödvärn då 38-åringen dog av sina skador. Den dömde mannen larmade aldrig efter hjälp och han borde ha insett att detta skulle ske.

– Det är möjligt att han hade en nödvärnsrätt i ett inledande skede men den har sen upphört när mannen har hamnat på golvet och han trots det har fortsatt att utöva våld, sa hon på tingsrättsrättegångens sista dag.

Hovrätten, som hade samma bevisning i sitt underlerlag som tingsrätten, menar att uppsåt inte kan styrkas. Därför kan rubriceringen inte bli dråp. Vållande till annans död kräver inget uppsåt, men väl oaktsamhet.