Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkeshögskolan för skogsbruk

Det är en härligt solig höstdag i skogen söder om Ramsjö. Här ska eleverna på Ljusdals nya yrkeshögskola lära sig röjning och avverkning.

En stor röd skördare står vid skogskanten och får sig en rundsmörjning.

– Det här är motorsågsolja, säger Kalle Ristrand, som har flyttat till Ljusdal från Enskede i Stockholm för att kunna gå utbildningen till skogstekniker.

Även färg fylls på i skördaren. Den används för att märka upp virket i olika sortiment, vilket sköts automatiskt med hjälp av skogsmaskinens dator, berättar läraren Stefan Gill.

– Föraren ska se till att träden är raka och fria från andra skador och tala om vad det är för träslag. Sedan mäter maskinen och jämför mot en prislista som ett sågverk har gjort, vilka längder och dimensioner de vill ha.

Den här veckan lär de sig en ny teknik som är anpassad för att ta tillvara grot, det vill säga grenar och toppar.

– Nu ska ju riset tas tillvara. Det är en speciell körteknik, de tycker det är lite svårt, säger Stefan Gill.

Enligt den skogscertifiering som de flesta skogsbolag har ska ett visst antal levande träd och högstubbar per hektar lämnas kvar vid en slutavverkning. I de flesta fall har en planerare planerat avverkningen.

– De synar ut området och hittar eventuella naturvärden som ska bevaras.

Alfta skogstekniska och Naturbruk i Ljusdal är samverkande utbildningsanordnare för yrkeshögskoleutbildningen till skogsbrukstekniker. Eleverna kan efter utbildningen söka vidare till jägmästare eller skogsmästare.

– Det är ett års skolförlagt år och fem månaders praktik, säger Stefan Gill.

Skogsteknikerutbildningen i Ljusdal har kommit till genom ett initiativ från Hälsingeutbildning ekonomisk förening, där Malin Ängerå ordförande. Det är en organisation där alla sex Hälsingekommuner är delägare och medlemmar, berättar hon.

– I den kan vi söka EU-medel till olika projekt i regionen. Då har vi ett projekt som heter Yrkeshögskola Hälsingland.