Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkes -SM final närmar sig

I mitten på maj kommer några av Sveriges skickligaste yrkeselever att tävla om guldet i Yrkes-SM finalen i Malmö. Bland deltagarna finns flera elever från yrkesutbildningarna i Hudiksvall.

En av de elever som åker ner till Malmö är Olov Nilsson som tävlar inom elinstallation.

– Jag tog studenten från Bromangymnasiet förra året från El och Energiprogrammet. Jag kvalade under mitt sista år in till Yrkes-SM i år, säger Olov Nilsson.

Läs även: Maskinförarelever till final i Yrkes-SM

2016 är utsett till Yrkesutbildningens år med flera speciella evenemang inplanerade. Syftet är att öka intresset och möta arbetsmarknadens efterfrågan på yrkesutbildad arbetskraft.

I tävlingen i Malmö ingår flera praktiska moment, bland annat att få en markis att styras automatiskt och montera trapphusbelysning. Även ett snabbmoment ingår.

– Vi ska på tid koppla 3-fas skarvkablar så snabbt som möjlig.

Läs även: Byggelever snickrade sig vidare till Yrkes-SM

De som tävlar har chansen att ta plats i det svenska Yrkeslandslaget och representera Sveriges elteknikbransch i World Skills Competition, världens största yrkestävling, i Abu Dhabi i oktober 2017.

– Jag har inte tänkt så långt som till Yrkeslandslaget. Jag ska bara åka ner och gör mitt bästa.