Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yoomi toppar S-valsedel

Kommunalrådet Yoomi Renström, Långhed toppar inte oväntat Socialdemokraternas valsedel inför kommunvalet i höst. Därmed vill hon fortsätta som kommunalråd även efter valet.

– Kommunen är prioriterad av mig. Jag tycker det har varit roligt att vara kommunalråd, säger Yoomi Renström som jobbar kommunalt, regionalt, nationellt och på EU-nivå med olika politiska frågor.

1997 blev hon ersättare i socialnämnden och började engagera sig politiskt. Hon jobbade inom den kommunala omsorgen då.

Det direkta skälet till hennes engagemang var ett beslut i socialnämnden om att lägga ner det särskilda boende i Viksjöfors där hon jobbade. Hon tyckte beslutet var ogenomtänkt.

På andra plats på Socialdemokraternas valsedel för Ovanåkers kommun hittar vi Håkan Englund, Alfta som är tjänstledig från polisen i Dalarna för att kunna ägna sig åt politik på heltid.

Han är ordförande för barn- och skolnämnden, vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande för Alfta-Edsbyns fastighets AB.

– Det var mycket politiska samtal i hemmet och jag var allmänt samhällsintresserad. Det gjorde att jag engagerade mig i politik, säger Håkan Englund.

Tredje namn på valsedeln är Ylva Ivarsson, Alfta som är tjänstledig från sitt jobb vid Svenska fönster för att jobba i GS-facket för skogs-, trä- och grafisk bransch. Hennes politiska karriär är inte lång, utan startade 2007 i barn- och utbildningsnämnden och nu i barn- och skolnämnden.

– Jag är allmänt politiskt intresserad, säger Ylva Ivarsson.

Hon är Arbetarekommunens ordförande och engagerad i bland annat kommunstyrelsen som ersättare och i kyrkofullmäktige.

På fjärde plats finns Einar Wängmark, Edsbyn som är ordförande för LO Ovanåker. Han är bland annat ersättare i både barn- och skolnämnden och miljö- och byggnämnden, sitter med i kyrkorådet och kyrkofullmäktige. Det var som skyddsombud vid Svenska fönster som hans politiska intresse väcktes. Han är fackligt aktiv sedan 2007.

Femte namn på valsedeln är Carina Nordqvist, Alfta. Carina är vice ordförande i socialnämnden och ledamot i kommunfullmäktige. Hennes politiska intresse väcktes redan under ungdomstiden i Sandarne och hon gick med i ungdomsförbundet SSU. Hon jobbar inom äldreomsorgen. Hon började som politiker i fritidsnämnden på 1990-talet.