Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Workshop kring fred i Forsa

Salaams vänner är ett samarbetsprojekt mellan Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, och Kristna Fredsrörelsen. Satsningen syftar till att via överbryggande religionsdialoger diskutera hur man bäst bygger fred i världen. På måndagen gästade sällskapet Forsa Folkhögskola.

30 ungdomar i Sverige har utbildats i religionsdialog och konflikthantering och tillsammans sprider de nu sitt budskap genom olika typer av workshops. Målgruppen är skolor och föreningar, platser där ungdomar samlas.

Tyngdpunkten på dagens workshop handlar om religion. Man samtalar runt religiösa symboler och dess värde och enas rätt snart om att många av dem går igen i flera religioner.

Därefter väntar dramaövningar. Jama Mohamed ikläder sig rollen som förövare och trakasserar idogt offret Diddi Darabi, bärandes slöja. Ord som terrorist, apjävel, snyltare ekar i klassrummet och den tredje eleven, Ahau Mang Son, gör sitt bästa för att avbryta situationen.

– KAOS är ledordet, berättar Ahmed Nuru. Möter ni situationer som denna handlar det om att konfrontera, avleda, omtolka och stödja.

De är nyligen hemkomna från en vecka i Egypten där Salaams vänner träffat ungdomar samt egyptiska fredsaktivister som haft en betydande roll i revolutionen.

– Vi samtalade kring det aktiva medborgarskapet. Hur den enskilde individen kan skapa och brygga fred i sitt eget land, förklarar Ahmed Nuru.

Den svenska gruppen fick också känna på hetluften när man hamnade mitt i de uppblossade oroligheterna på Tharirtorget.

– Det var lite otäckt, berättar Ahmed Nuru.

Den mångkulturella klassen på Forsa Folkhögskola verkar överens om nyttan av besöket. Man samsas kring ståndpunkten att de flesta religioner drar åt samma håll, och att människor genom att bygga broar emellan sig kan bygga fred.