Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wivi, 87, leder mjukgympa: " Vi mår alla bra av att motionera"

Motion är inte bara rörelse, god hållning och balans, utan också glädje. Det tycker Wivi Sedihn, 87 år, som en gång i veckan arrangerar mjukgympa för seniorer.

Det är onsdag eftermiddag i Restaurang Smakers matsal på Öster i Bollnäs. Några matbord flyttas undan och några stolar tas fram inför veckans träningspass. Ledaren Wivi Sedihn fixar med några papper och planerar samtidigt som matsalen fylls på med träningssugna.

– Det är fjärde gången vi ses och det kommer nya ansikten varje gång, både damer och herrar. Det är roligt, jag tror att behovet av mjukgympa finns, säger hon.

Wivi Sedihn pratar om vikten av rörelse, en viktig pusselbit för att få ett långt friskt liv.

– Jag är 87 år och älskar att träna. Fyra dagar i veckan inleder jag dagen med att gå på gym i två timmar. Det är så skönt att få träna och jag vill att fler ska upptäcka det. Vi mår alla bra av att motionera, säger hon.

Wivi är född och uppvuxen i Bollnäs och som 17-åring flyttade hon till Stockholm. 1992 blev hon Bollnäsbo igen.

– Jag har alltid levt ett aktivt liv där träningen har varit viktig. Jag har jobbat med hälsa och skönhet och rest runt i världen. I fyra år var jag Sveriges bästa säljare för kosmetikamärket Avion. Jag har levt ett rikt liv och älskat att resa. Men träningen har alltid prioriterats, säger Wivi.

Motionsstunden startar och Wivi uppmanar alla att stå upp. Med mjuka rörelser värmer de alla upp med en uppiggande dans.

– Sträck på er, tänk er att ni talar till kungen! säger Wivi.

Varje kroppsdel gås igenom och träningen innehåller övningar i koordination, balans och styrka. Tillsammans sjunger de välkända ramsor och gör passande rörelser.

– Det är roligt och glatt att få träna med det här gänget. Dessutom så behöver jag träna, säger Ingeborg Nilsson.

Kjell Malander inflikar:

– Konditionen och koordinationen blir sämre med åldern. Det är viktigt att hålla kroppen i trim. Dessutom går jag hit för den sociala biten, säger han.

Träningspasset börjar rundas av och deltagarna ger varandra en varm applåd. Intill finns ett kaffebord uppdukat och snabbt är samtalen i gång.

– Motionsgympa är ett trevligt sätt att träffa vänner. Jag gör det här för jag ser att behovet finns. Alla är välkomna, säger Wivi Sedihn.