Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Western räddades återigen undan laglösa

När västern åter kom till Holmsveden levde byn upp till ljudet av skottsalvor som rullade mellan husen längs gatan.

En tecknad seriehjälte höll ordning och såg till att besökarna höll sig till lagen.

Annons

Det var Lucky Luke mot Bröderna Daltons under nästan hela dagen. De luriga bröderna smet flera gånger från sin antagonist men varje gång fångade den snabba västernhjälten in dem igen.

Till sin hjälp hade Lucky Luke ständigt mängder med rättsrådiga barn som agerade lagens väktare vare sig de hade knallpulversmällande revolvrar eller inte.

Men det fanns även dem som hjälpte den andra sidan. Det avslöjade nioåriga John Engblom när han fick hjälp med sin nyinköpta pistol.

– Nej, jag hjälpte Daltons. Jag vill inte hjälpa Lucky Luke.

Det skulle kunna vara vanskligt att gestalta en seriefigur som drar sin revolver snabbare än sin egen skugga. Men vädret hjälpte till, solen gömde sig och Jon Hansell Nilsson som spelade Lucky Luke behövde aldrig gå upp till bevis.

– Det är en fördel att det är molnigt, sade Jon Hansell Nilsson.

Vädret gick inte att klaga på även om vindbyar ställde till det för några av knallarna. längst ner på gatan var det loppis och i de värsta vindbyarna spred de sig över delar av Main street.

Westerndagen har inte tappat sin dragkraft trots att den nu arrangerats i 22 år. Det finns fortfarande fart och vilja i föreningen som arrangerar den krutosande Westerndagen. Dagen då samhället i de västligaste delarna av Söderhamn, lever upp.

Arrangörerna var nöjda över uppslutningen och att vädergudarna stod dem bi.

– Nu ska vi smälta det här så sätter vi i gång och planerar igen. Det ska komma fler knallar och om det eventuellt om det går att hitta något nytt, säger Christer Nilsson, Holmsvedenbygdens Intresseförening.