Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Watercrossföreningen laddar inför SM-kval i Hassela: "Det handlar om gemenskap"

Banan har byggts, litervis med vatten har tömts och snöskotrarna har fixats flera gånger om. Förberedelserna inför SM-kvalet i watercross är många, och i helgen kör tävlingarna igång i Hassela.

Läs också: Tolvåriga Thea tävlar i skoterkross

Uppladdningen är i full gång inför den stundande watercross-helgen i Hassela. Bakom evenemanget står Watercross Nordanstig, med bland annat Oskar Jernberg i spetsen. Han har höga förväntningar inför helgen, som bjuder på både träningsläger och kvaltävlingar till SM.

– Det kommer att bli watercross av riktigt bra kvalité, bland det bästa du kan se i Sverige. Så det känns jäkligt roligt att vi fått den här tävlingen till lilla Hassela, säger han.

Läs också: Bergsjö fylls av dansare och skoterförare

Startfältet blir tufft. Drygt 30 personer från både Norge, Finland och Sverige kommer att göra upp om tio SM-platser under söndagens tävlingar. Men även om det råder konkurrens på banan väger den gemensamma glädjen inför sporten över.

– Det är en jäkla gemenskap. Vi tävlar ju enskilt såklart, men vi är här som ett team. I vårat gäng hjälps vi åt oavsett om det handlar om att låna grejer eller att fixa skotrarna tillsammans, säger Oskar Jernberg.

Åldersspannet stort i den rätt nystartade föreningen, och de flesta kommer från början från olika kompisgäng. Allt startade när Oskar Jernberg ville testa på sporten för tre år sedan.

Läs också: Så var Watercross-EM

– Jag försökte få med mig min brorsa och testa watercross, men han var inte så intresserad. Så jag letade åt mig folk som jag visste var inne på extremsporter i Nordanstig.

Så småningom slöt fler och fler nyfikna upp, och idag har man ett 20-tal aktiva medlemmar. Sju tävlar på högre nivå, medan många hakar på för nöjes skull.

Watercross beskrivs som en utmanade sport, då det krävs lika mycket motor som teknik för att inte snöskotern ska sjunka till botten. Viktigt är att inte få vatten på drivremmen.

– Det blir mycket tester och ombyggnationer, men det går, säger Hampus Åström.

Se också: Bildspel: Watercross-EM

Inför helgen tävlingar har mycket hjälp kommit från både sponsorer och vänner, och killarna hoppas på bra resultat. Risken att hamna i vattnet finns hela tiden i bakhuvudet, men det är lite av tjusningen med sporten, menar Hampus Åström.

– Det här är mer match. Kör man skoter på snön finns ju inte risken för att du kan sjunka. Här får man liksom aldrig stå still, säger han.

Och även om skotern sänks har killarna förberett utrustning i form av flera bärgningsflottar, för att kunna dra upp skotrarna snabbt. Mycket handlar också om ett miljötänk.

Är ni oroliga att det ska bli en simtur i helgen?

– Det är ju kallt, men det får man ta, säger Hampus Åström och ler.

Läs också: Vattenspäckad action när Watercross-EM intar Långnäsudden

Läs också: Kolla in den virala superhiten – hemmabyggd skoterbar de luxe