Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Watercross lockade storpublik till Långnäs

För tredje året i rad arrangerades Watercross-tävlingar på Långnäs i Bollnäs där sex förare kunde säkra sin biljett till EM. Sporten där man kör snöskoter på vatten är en relativt liten sport, men lyckas ändå dra storpublik.

EM-uttagningen på Långnäs är den enda av sitt slag i Sverige, vilket lockade många av stjärnorna inom sporten. Det lockade även många Bollnäsbor ut till Långnäs som tog chansen tillvara att se snöskotrar på vatten.

Se reprisen av livesändningen här

Läs även: Watercrossföreningen laddar inför SM-kval i Hassela

Enligt arrangören var publiksiffran runt 1300 personer. Publiken följde tävlingarna från stranden eller från en läktare ute på en udde bredvid stranden. Ett av de mest populära inslagen bland publiken var när skotrarna sjönk, vilket skedde framförallt i de första heaten.

– Bara de senaste åren har sporten växt explosionsartat. Hälsingland är relativt långt söderut i watercross sammanhang. Men det har börjat att växa även häromkring. Vi är två som skulle ha tävlat här idag men har fått maskinproblem , säger Oscar Jernberg från Nordanstig.

Läs även: Så var watercrosshelgen i Hassela

Tävlingen körs i flera heat på en bana bestående av bojar som ska rundas. Nytt för de flesta förarna denna gång var att banan hade en oval form med högervarv, till skillnad mot den slalomliknande banform som är vanligast i Sverige.

Detta för att träna inför det kommande Europamästerskapet i Finland där banan kommer att vara oval. Sex stycken Svenska förare tävlade om plats i EM-truppen till tävlingarna i Finland. Trots detta var det flera tävlande som inte kom från Sverige, däribland storfavoriten och förra årets vinnare, Morten Blien från Norge.

– Banan är ny för år. Hade banan haft samma form som förra året skulle min chanser att vinna varit större. Förlorar man starten nu har man bara en chans att köra om, säger Morten Blien

Läs även: Testkörde skoter inför tävling – höll på att drunkna

Morten Blien kunde inte kunde kvalificera sig till EM på tävlingarna i Bollnäs då detta måste göras i ens hemland. Morten hoppas dock att tävla på både EM i Finland och VM i USA i senare i år.

Någon seger i år blev det inte för Morten Blien utan prissumman på 15 000 kronor togs denna gång hem av Joel Renberg från Umeå.