Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vuxenutbildning förläggs till Exte

Teknikcollege vid gymnasiet i Ljusdal som har funnits i drygt ett och ett halvt år är trångbodda.

Vid teknikprogrammets lokaler på Slotte finns inte längre lokaler att växa i varför vuxenutbildningen nu ges chans att utvidga då delar av svetsutbildningen förläggs till Exte i Färila.

När industriprogrammet vid Slottegymnasiets Teknikcollege fick sin certifiering öppnade det dörren till en utbyggd verksamhet. Att vuxna skulle utbilda sig till industriarbetare blev det extra ben man valde att stå på. Som ett så kallat yrkesvux, eller vuxenlärling, lockas nu äldre till bland annat en svetsutbildning. Men gymnasiets egna lokaliteter räcker inte till. Det innebär att ett sedan länge initierat samarbete med mekanotjänstföretagen i Ljusdal utökas.

Vid Exte i Färila inrättas en särskild lokal för denna grupp. Denna vecka startar fyra vuxenstuderande sina studier som ska ge 800 poäng, omfattande två terminer.

Det är sammanlagt 13 företag ur mekangruppen i Ljusdals kommun som samarbetar med teknikcollege. Vuxenlärlingen är ett steg i rätt riktning, utöver det gymnasiala industriprogrammet.

Jonte Färnlund, är en av lärarna från Slotte:

– Svetsare är något som mekangruppen ropar efter. De vuxenstuderande ges nu chansen att lära känna industrin.